You are currently viewing YOKA FURNITURE: Eksperiment koji je prerastao u brend

YOKA FURNITURE: Eksperiment koji je prerastao u brend

Materijal mora biti originalan i inovativan da bismo dobili nevjerovatne komade namještaj koji se prepoznaju po svojoj unikatnosti.

U današnjem svijetu u kojem su masovna proizvodnja i generički dizajni postali norma, unikatni namještaj predstavlja osvježavajući otklon od uniformnosti i monotonije.

Unikatan namještaj, kao izraz individualnosti i jedinstvenosti, donosi svježinu i karakter u prostor. Svaki komad je pažljivo izrađen i oblikovan s posebnom pažnjom prema detaljima, odabirom kvalitetnih materijala i posebnim naglaskom na izvrsnu izradu. Ovi komadi namještaja izražavaju ne samo ljepotu, već i priču, koja je ugrađena u svaki element dizajna. Yoka Furniture je upravo izrađuje unikatne komade koji ostavlju bez daha.


Kako je započela Yoka priča? Recite nam nešto o njenim počecima i ideji o pokretanju brenda?

Odavno smo prisutni na poljima dizajna, kako kroz školovanje,  tako i kasnije. Sve više nas je privlačio dizajn nameštaja, svojim uskim vezama umetnosti i inženjerstva, materijala, zanatstva, njegove krajnje svrhe i korisnika. Tako je nastala ideja da nastupimo na tom polju i kao profesionalci. U početku je to bio samo eksperiment, koji se kasnije preoblikovao u naš poslovni put. Danas je to možemo reći brend,  iza koga stoji neophodno, obimno znanje i iskustvo za realizaciju svega što on nudi.

Kako biste opisali sopstvenu filozofiju dizajna? 

Mislimo da fenomen dizajna obuhvata sve ono što spada u proces za kreiranje nečega. Taj proces često ima i ograničenja. Najbolje rešenje je ono koje adekvatno odgovara na funkciju, harmonično je i u skladu sa jedinstvenim estetskim izrazom.

Ono što je primjetno u vašem dizajnu jesu fenomenalne boje komada, koje su u potpunom skladu sa trendovima i tokovima u svijetu. Koliko se oslanjate na trendove i u čemu sve pronalazite inspiraciju?

Trudimo se da pratimo svetsku scenu i da savremeno pozicioniramo brend.  Stvaramo modele jedinstvenog dizajna, čija rešenja bivaju inspirisana i nastaju kao rezultat naših zaključaka koje smo razvijali vemenom.

Koje materijale najradije koristite?

Za nas materijal je svakako važan ’trenutak’. Počev od analize njegove sirovine koja treba da pruži adekvatnu primenu određenoj poziciji, pa sve do njegove estetske vrednosti. Tu odluku najčešće definiše karakter samog materijala koji treba da bude originalan i inovativan.

Čini se da ljudima najviše pažnje kradu komode. Šta je još, osim njih, deo Yoka ponude?

Yoka furniture teži ka tome da stalno povećava svoj asortiman. Svakodnevno, pored proizvodnje, radimo i na novim modelima nameštaja i rešenjima koja treba da imaju maksimalnu upotrebnu vrednost današnjice.  Cilj nam je da zaokružimo ponudu koja bi mogla da odgovori na sve potrebe za uređenje enterijera jednog doma. Sem nešto vidljivije ponude, izrađujemo projekte enterijera i kompletno izvođenje nameštajskog dela. Tu pored komadnog nameštaja, svakako podrazumevamo personalizovane elemente enterijera, kuhinje, aksesoare i dr. Takođe posedujemo mogućnosti različitih obrada kako drvnih materijala tako i metala, kojima pružamo veliki broj kombinacija i rešenja.

Gdje je moguće uživo vidjeti vaše komade? Da li se neki izdvojio kao best seller?

Za sada ponudu predstavljamo ’online’ putem Instagrama. U skladu sa vremenom, radimo i na unapređivanju ovog načina interakcije, uvođenjem web sajta sa inteligentnim pristupom, bliskijem krajnjem kupcu. Best seller je ubedljivo komoda Rib.

A ko su Vam favoriti kada je inostrana scena u pitanju?

Danski dizajn nameštaja ima posebno mesto na svetskoj  sceni. Njihov pristup ovoj grani industrije treba da bude model po kome nastaju savremeni komadi.

Komentariši