You are currently viewing Stan u potkrovlju

Stan u potkrovlju

Dotrajano potkrovlje smo transformisali u moderno stanovanje za jednu osobu u urbanom okruženju. Prilagodljiv prostor sa pokretnim elementima može ugostiti zabavu, kulinarski ručak s prijateljima ili opušteno jutro s eventualnom partnerkom.

Projekat: Stan u potkrovlju SL

Lokacija: Ljubljana, Slovenija

Naručitelj: Privatna osoba

Godina: 2017-2020

Površina: 130m2

Autori: BAAM arhitekti, Ambrož Bartol

Tip: Stan

Fotografija/Vizualizacija: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti, TV ambienti

Dotrajano potkrovlje smo transformisali u moderno stanovanje za jednu osobu u urbanom okruženju. Prilagodljiv prostor sa pokretnim elementima može ugostiti zabavu, kulinarski ručak s prijateljima ili opušteno jutro s eventualnom partnerkom.

Dizajnirali smo više fleksibilnih pokretnih komada namještaja. Kuhinjsko ostrvo i stol na točki, klizne stijene koje zatvaraju kuhinju i dodatno zatvaraju WC, žaluzine za prozor spavaće sobe na galeriji, itd. Na taj način partnerka može preko prozora iz gornje spavaće sobe razgovarati s njim dok priprema doručak. On na poker večeri uz klizne zidove sakrije neoprano posuđe i dodatno zatvori WC i žaluzine kako ga ne bi ometale tokom spavanja. Krevet postaje koristan kada organizuju zabavu i sav namještaj gurnu do ivice potkrovlja, kuhinjsko ostrvo postaje DJ pult. Istovremeno, stol i pult mogu biti postavljeni u zajednički prostor preko cijelog prostora i poslužiti za večeru.

Tri elementa – skladišni, intimni i element pred balkonom – sadrže niše koje su primarno namijenjene umjetničkim djelima. Sekundarne niše služe i galeriji do spavaće sobe, skrivenom tušu, kuhinji, TV-u, bližnjici do WC-a, zelenilu… Betonski pod i kontrast sa drvetom oblikovno ističu funkcionalne dijelove stana. Korišteni materijali su iskreni, prirodni, a zelenilo dodatno ističe taj osjećaj. Drvena konstrukcija potkrovlja je impregnirana zbog oštećenja i tonirana u bijelo.

Svjetlost u potkrovlju je od ključnog značaja. Standardni koncept sa ravnomjernom osvjetljenosti poda, zidova i stropa smo odbacili. Vrh potkrovlja smo ostavili bez prozora kako bismo istakli kontrast i dinamiku dvoetažnog prostora.

Stepenište, koje predstavlja produžetak stana i oblikovano je kao polu-javna galerija, gdje je investitor izložio grafike i slike. One su dostupne stanarima i posjetiteljima, čime zajednički prostori zgrade dobijaju kulturno-društvenu atmosferu.

Komentariši