You are currently viewing Stan modernosti i minimalizma za mladi bračni par

Stan modernosti i minimalizma za mladi bračni par

 Fokus je bio na funkciji i prilagođavanju iste životnom stilu klijenata.

Autor: Tamara Ivanović, IT ARCHI STUDIO d.o.o.

Ovaj stan je namijenjen mladom bračnom paru, koji je insistirao na modernosti i minimalizmu. Fokus je bio na funkciji i prilagođavanju iste životnom stilu klijenata. Funkcionalnost, autentičnost, harmonična forma su osnovni čimbenici kojima se vodimo u ostvarenju svakog projekta. S obzirom na to da je tlocrtni raspored stana bio veoma funkcionalan i zahvalan, nije bilo potrebe za intervencijama rušenja i zidanja , izuzev zida u hodniku. Rušenjem ovog zida prostor smo dodatno otvorili, i dugački hodnik sjedinili sa ostatkom stana.

Sljedeći korak bio je iskorištavanje svih potencijala ovog stana. Ukupne kvadrature, 130 m2, sam stan u svojoj osnovi možemo podijeliti na dva dijela, zona za druženje i zabavu po principu open space-a, odnosno dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije, te dodatni prostor za skladištenje.

Drugu zonu čine spavaća soba, te prostor sa garderoberom i radnim dijelom.Ove dvije zone razdvojene su dugačkim hodnikom iz kojeg se pristupa kupatilu i vešeraju. Kroz čitav stan provlače se čiste linije i neutralni tonovi. Bazu enterijera čine tople drvene površine i keramika velikih formata u svijetlim pješčanim tonovima. Iako stanom dominiraju jednostavni oblici i neutralni tonovi, ono što prostoru daje dubinu i zanimljivost su staklene površine koje povezuju kompoziciju tv zida i stoliće u dnevnom boravku, kombinacija svedenog modernog namještaja i atraktivnih dizajnerskih komada. Dinamiku u ovaj svedeni ambijent unijeli su i upečatljivi detalji u tamno narandžastoj boji, moderne reljefne slike na zidu iza garniture, kao i sama garnitura. Garnitura je modularna te se po potrebi može pomjerati i organizovati shodno potrebama.

Glavni zid u dnevnom boravku tretiran je kao jedna kompozicija. Ova kompozicija osmišljena je da zadovolji funkciju svih prostornih cijelina, da se omogući diskretno odlaganje bez narušavanja modernog i minimalističkog ambijenta. Na početku pomenutog zida,  odnosno ulazu u trpezarijski prostor nalazi se velika skulptura koja dominira prostorom i pruža osjećaj impozantnosti i grandioznosti. U produžetku skulpture pomenuta kompozicija glavnog zida, podijeljena je na tri zone. Prva zona do trpezarije tretirana je u vidu staklene vetrine za čaše i pića, središnji dio je TV prostor, a na njega se nastavlja treća zona- police za knjige. Posebna pažnja posvećena je modernoj ugradnoj šinskoj rasvjeti, gdje smo se poigrali i  sa formom iste.

Spavaća soba takodje, urađena je u neutralnim tonovima gdje smo kombinovali teksture tapaciranog i pločastog namještaja. Crnom bojom naglašena je minimalistička rasvjeta na plafonu i zidne lampe pored kreveta. Prozorski otvori čitavom visinom prostorije, sa vizurama koje pružaju,  upotpunili su ovaj ambijent. Veliki garderober kombinovan je sa dijelom radnog prostora i prostorom za šminkanje. Materijalizaciju garderobera čine tople nijanse drveta odnosno furnira u kombinaciji sa frontama od crnog stakla. Radna zona bojom i materijalizacijom uokvirena je i odvojena od ovog dijela prostora. U sklopu ovog dijela, nalazi se i modularna garnitura kao pomoćni ležaj.

Velika pažnja posvećena je praktičnosti, što se vidi u hodniku, gdje je jedna čitava strana isprojektovana sa plakarima za kačenje kaputa i cipelar. S obzirom da je hodnik uzak, a dugačak, materijalizacijom plakara u ogledalima ovaj prostor smo učinili “laganijim“ i prostranijim.

Komentariši