Savjeti za angažman arhitekte ili dizajnera

Savjeti za angažman arhitekte ili dizajnera

Prije nego pristupite planiranju gradnje kuće ili redizajna stana, budite sigurni da posao prepuštate osobi od povjerenja, koja sigurno može doprinjeti tome da ispuni vaše stavove u vezi sa željenim karakteristikama i funkcionalnostima koje budući objekat mora imati.

Vlasnici kuća i stanova posebno su ponosni nakon uređenja vlastitog životnog prostora, ali često se moraju osvrnuti  na strašno iskustvo koje su morali proći kada su prvi put planirali projekt obnove. Izgradnja i projektiranje doma u današnje vrijeme može biti naporan zadatak. Fragmentirano i neorganizirano tržište onemogućava dobivanje pravih proizvoda po pravoj cijeni. Štoviše, postoje stotine i hiljade proizvoda i količina informacija kojima se čovjek preplavi u procesu njihovog pronalaska onemogućava donošenje odluke.

Angažiranje nekoga da obavlja posao, stoga postaje imperativ.

Neupitna je važnost arhitekata i dizajnera koji vam mogu pomoći da razumijete obilje dostupnih informacija i pomoći vam u donošenju utemeljenih odluka. Arhitekti dolaze sa svojim detaljnim znanjem o industriji i pomažu vam da glatko plovite kroz važno putovanje oko izgradnje kuće iz snova, što se u većini slučajeva događa samo jednom u životu. Odgovornost je ogromna i stoga je uputno razmotriti različite aspekte prije potpisivanja ugovora za svoju kuću.

Prvo pravilo je traženje preporuka

Iskustva iz prve ruke čine 50% posla umjesto vas. Pitajte prijatelje, porodicu i rođake za potencijalne saradnike. Pogledajte web! Postoje web stranice koje vam pomažu dajući vodiče za vaše specifične potrebe – optimalno ih iskoristite. Poanta je dobiti što više informacija iz različitih dostupnih izvora. Ne samo da vam pomaže da shvatite podudaraju li se vaša kreativnost i ideje, već vam daje jasnost u pozadini osobe kojoj vjerujete s nečim tako intimnim kao što je vaša kuća. Vidjevši vrstu posla koji su obavili daje vam uvid u arhitektu i pomoći će vam da istražite više ideja za svoju kuću.

Temeljito istraživanje postavlja pravi put za dalje

Dalje, morate jasno definirati svoj budžet i rokove jer većina problema dovodi sa ova dva aspekta! Izgradnja ili uređenje kuće može biti duga i skupa stvar i svi imamo postavljene proračune koje ne želimo premašiti. Stoga se situacija u kojoj ste prisiljeni izdvojiti više novca nego što je planirano ne cijeni. Takvi dijalozi između vas i vašeg arhitekte trebaju se obaviti prije nego što odlučite započeti projekt.

Ne žurite

Dovoljno ste čekali da izgradite kuću iz snova i još nekoliko sedmica neće uzrokovati veliku razliku. Budite strpljiv. Razgovarajte o svim aspektima i najsitnijim detaljima. Važno je razgovarati o najnovijim trendovima u industriji i razumjeti sve mogućnosti prije nego što odlučite što želite. Inzistirajte na što većem broju sastanaka s arhitektom, prođite kroz nacrte i planove i budite temeljito informirani o tome što arhitekta ima na umu i koliko je dobro razumio vaše zahtjeve.

Važno je da dizajner razumije vaš ukus

Od ukusa do potreba, različito je za svakoga i važno je da vas dizajner razumije i kako na kraju želite vidjeti svoju kuću. Prije nego što zapravo krenete naprijed i potpišete ugovor s dizajnerom, pobrinite se da imate jasnu komunikaciju s njim o svim tim aspektima. Bez obzira želite li cjelokupni savremeni izgled ili nešto tako specifično poput crne granitne ploče za vaš dio u kuhinji, to treba prenijeti dizajneru da im pomogne da vizualiziraju vašu kuću prije nego što počnu raditi na njoj. Dobivanje referenci s internetskih portala za uređenje doma bilo bi dobra ideja jer im možete pokazati šta tačno želite.

Zatražite vizuelni prikaz projekta

Zatražite vizualni prikaz projekta prije početka rada kako biste vi i vaš arhitekta ili dizajner bili na istoj misli. Ako imate bilo kakvih specifičnih potreba, razgovarajte sa svojim arhitektom ili dizajnerom prije potpisivanja ugovora. Možda će vam trebati kuća prilagođena invalidskim kolicima ako sa vama živi starija osoba ili ne želite svjetlije nijanse na zidovima ili namještaju ako u kući imate djecu. Sve ove detalje treba reći odgovornoj osobi kako bi se planiranje moglo izvršiti u skladu s tim. Na kraju, ako smatrate da ste pronašli pravu osobu koja će sagraditi ili urediti vašu kuću, inzistirajte na pisanom ugovoru. Svi gore navedeni uslovi i odredbe trebaju biti jasno navedeni na papiru kako bi se kasnije izbjegli bilo kakvi problemi.

Leave a Reply