Prelijepi ručno rađeni drveni ukrasi za svaki dom u izradi arhitektice Larise Snegar

Prelijepi ručno rađeni drveni ukrasi za svaki dom u izradi arhitektice Larise Snegar

Daske za serviranje, podmetači, te posude za cvijeće dio su ponude, a bitno je da je svaki proizvod napravljen ručno od raznih vrta drveta, bez korištenja lakova i premaza.

 

Biografija: Larisa Snegar, osnivačica je firme Design Factory Group d.o.o, porijeklom iz Zenice, sa trenutnom adresom u Essenu, Njemačka, MA Arhitekture i naučni saradnik za modeliranje energetske simulacije na projektu finansiranom od strane njemačke vlade u saradnji sa RWTH Univerzitetom u Aachenu.

 Intervju: Larisa Snegar, arhitektica

Zanimljivi dizajnerski komadi koji nose etiketu Snegar prelijepi su komadi iza kojih se krije mlada arhitektica Larisa Snegar. Daske za serviranje, podmetači, te posude za cvijeće dio su ponude, a bitno je da je svaki proizvod napravljen ručno od raznih vrta drveta, bez korištenja lakova i premaza. U ponudi ovog Made in BiH brenda ćete za sada naći daske za serviranje izrađene od dva potpuno različita materijala, podmetače, kao i posude za cvijeće, a svaki proizvod je napravljen ručno od raznih vrsta drveta, bez korištenja umjetnih lakova ili premaza. Razgovarali smo sa Larisom, a razgovor čitajte u nastavku.

Kako je nastao brend Snegar?

Brand je nastao u okviru firme Design Factory Group koja se bavi arhitekturom i dizajnom već nekoliko godina. Design Factory je firma koja sarađuje sa raznim biroima, freelancerima, firmama, i na taj način kreira jedinstvenu ponudu, a najviše za evropsko tržište, gdje unutar jedne firme možete pronaći sve potrebno za realizaciju vaših projekata. Između ostalog, gotovo od samog početka, dizajniramo, proizvodimo i izvozimo namještaj za Evropsko tržište. S obzirom na sve to, javila se potreba za kreativnijim izrazom, stvaranjem vlastitog brenda kako bi mogli javnosti predstaviti kreativni rad.

Kako je krenula vaša priča?

Nastanak brenda je ustvari sasvim spontano došao. Kroz rad na dizajnu, tehničkoj podršci, a kasnije i proizvodnji za druge klijente odlučili smo pokušati u malom mjerilu. U početku su to bili jednostavniji proizvodi kao što su daske za serviranje i saksije, međutim danas je tu vec nekoliko uspješno realizovanih komada namještaja koje smo ove godine plasirali na evropsko tržište. BiH je zemlja koja je već poznata na svjetskoj sceni po svom dizajnu i kvalitetu namještaja od punog drveta.

Šta sve imate u svojoj ponudi?

Trenutno našu ponudu dijelimo na Homeware i Furniture. Svi proizvodi su dostupni u nekoliko salona u Danskoj, Švedskoj i Njemačkoj. U BiH trenutno nismo prisutni na tržištu, ali se nadamo da ćemo uskoro i biti ukoliko za to bude interesa. Na našem instagram profilu možete vidjeti sve od Homeware kolekcije, dok će Furniture linija biti objavljena uskoro na našem web shopu snegardesign.com. Apsolutni favorit Homeware-a su naše Trio i Mono saksije.

Gdje crpite inspiraciju?

Inspiracija je nešto nevjerovatno. Teško je reći da se ona crpi, prije je mogu definisati kao neku euforiju koja se javlja povremeno i upravo tada je treba iskoristiti na najbolji mogući nacin. Minimalizam je ono što me je oduvijek oduševljavalo i to je vidljivo na svim proizvodima. Naglasak je na teksturama i onome što se nalazi uz naš proizvod. Stroga geometrija i izražajnost materijala su nešto čemu planiramo ostati vjerni i kroz naredne proizvode. Less is more, kao što je to rekao Mies van der Rohe.

Ono što je posebno zanimljivo je način upotrebe naših proizvoda od strane kupaca, tako na primjer Trio saksije pronađu svoju funkciju u arhitektonskom birou kao čase za olovke – što mene kao arhitekticu posebno veseli moram priznati.

Koje materijale koristite pri izradi vaših proizvoda?

Drvo. Trudimo se našim dizajnom istaći tu estetiku koju drvo nosi i uobličiti je u proizvode koje svakodnevno koristimo. Pruža gotovo sve mogućnosti koje možete poželjeti, a njegova toplina i unikatnost svakog komada je nezamjenjiva. Trendovi danas nameću korištenje metala, te ni od toga ne bježimo u izradi namještaja međutim ipak naglasak ostaje na drvetu. Trio saksije su dostupne i u kamenoj varijanti, tako da ne postoje dva ista seta kamenih Trio saksija. Odabir kamena je svaki put jedan zanimljiv proces, a nekada to čak nisu ni potpuno modelirani oblici kao što vidite u drvetu. Materijali su priča za sebe koju volimo ispričati do kraja. Posebna estetika je kada na jednom kraju imate odlomljen komad kamena i time jednu unikatnu priču.

Šta je još bitno kazati za vaš brend?

Trenutno smo u fazi traženja potencijalnih partnera sa kojima planiramo otvoriti i vrata našeg prvog Concept store-a slijedeće godine. Concept store internacionalni multibrand salon koji će se nalaziti u Dusseldorf-u, u kome ce biti dostupni svi Snegar design proizvodi, ali i omiljeni proizvodi naših partnera i drugih brendova sa područja BiH.

Leave a Reply