You are currently viewing Pisarnice ”My Bird Buddy” u potpisu BAAM arhitekata

Pisarnice ”My Bird Buddy” u potpisu BAAM arhitekata

Zelene zidove, ugrađene u pažljivo odabrane stabla, stvaraju ugodno radno okruženje.

Projekat: Pisarnice My Bird Buddy

Lokacija: Ljubljana, Slovenija

Naručitelj: Bird Buddy d.o.o.

Godina: 2021-2022

Površina: 200m2

Autori: BAAM arhitekti

Tipologija: Poslovni prostori

Fotografija/Vizualizacija: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

Dizajnirali smo kancelarije startap kompanije koja je razvila pametnu kućicu za ptice s kamerom. Kamera u kućici za ptice obavještava vlasnika fotografijom o posjetitelju ptici i identificira pticu. Analogno smo prenijeli digitalni princip, koji prirodno donosi prirodu na mobilni uređaj, u kancelariju – ugradili smo prirodu, s kojom se kompanija neraskidivo identificira, u umjetno okruženje kancelarije.

Zelene zidove, ugrađene u pažljivo odabrane stabla, stvaraju ugodno radno okruženje. Saksije sa biljkama i zelenilo naglašavaju zelenu radnu površinu. Princip prirode u kancelarijama također je ekološki – oprema je dizajnirana održivo i omogućava jednostavno premještanje i recikliranje instaliranih materijala u slučaju mogućeg proširenja/preseljenja kompanije.

Akustika radnih mjesta poboljšana je zelenim zidovima i akustičnim panelima, osiguravajući da komunikacija na radnom mjestu ne ometa previše ostale zaposlene.

Kancelarija, koja zahtijeva mnogo audio-video komunikacije preko svjetske mreže, prilagođava različite tipologije radnih mjesta: zajednički otvoreni prostor za rad, manje ćelave kancelarije, radna mjesta za stajanje i sjedenje, prostorije za sastanke i telefonske kabine za razgovore.

Radni stol zajedničkog otvorenog prostora u obliku amebe središte je poslovnih prostora i omogućava produktivne brainstoming sesije. Smještaj blizu terase zamagljuje granicu između rada na otvorenom i unutra. Manje ćelave kancelarije služe specijaliziranim timovima da se fokusiraju na određene zadatke, a radna mjesta mogu biti sjedeća ili stajaća. Na taj način, kompanija osigurava zdravije radne uvjete. Prostorije za sastanke namijenjene su video pozivima, a telefonske kabine – prostorije za potpuno povlačenje pojedinaca. Dizajn kancelarija slijedi logiku kompanije i suptilno donosi prirodu u kancelarije.

Komentariši