You are currently viewing Penthouse u novogradnji u Novom Sadu

Penthouse u novogradnji u Novom Sadu

 Double Height u potpisu arhitektice Aleksandre Đipanov

 

Piše: dipl.ing.arh.  Aleksandra Đipanov  

Naziv projekta: Double Height

Lokacija: Novi Sad, Srbija

Godina projektovanja i izgradnje: 2021 – 2022

Autor i projektant enterijera: Aleksandra Đipanov dia

Fotografije: Miljan Lakić


Aleksandra Đipanov je rođena u Novom Sadu gde je završila osnovnu školu. Paralelno sa sticanjem diplome u srednjoj baletskoj školi stiče i diplomu srednje građevinske škole (smijer visokogradnja) u Novom Sadu i upisuje Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je sa visokim prosjekom kao student generacije. Nakon toga, nekoliko semestara učestvuje u nastavi na beogradskom Arhitektonskom fakultetu kao asistent-demonstrator na predmetu drvene i metalne konstrukcije. Vraća se u Novi Sad gde radi u NIS-u (naftna industrija Srbije) u sektoru za arhitekturu i polaže stručni državni ispit u društvu inžinjera i tehničara u Beogradu. Prilikom osnivanja departmana za arhitekturu pri fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu učestvuje u nastavi kao asistent na predmetu arhitektonsko projektovanje. Obzirom da je ljubav prema arhitektonskom stvaralaštvu prevagnula u odnosu na edukativni rad, osniva sopstveni biro za projektovanje čija djelatnost je bazirana na projektovanju i realizaciji enterijera stambenih i javnih objekata.


Šta može biti impresivnije od tavanice u dnevnom boravku koja doseže visinu od 6,00 m ? Upravo ovakav potencijal karakteriše komforni, skupoceni stambeni prostor na poslednjoj etaži objekta u novogradnji u Novom Sadu. Međutim, ovaj prostor, u svom izvornom obliku, nije trebao da izgleda ovako. Obzirom na današnji sveopšti trend i želje investitora za što većim brojem kvadrata koji se mogu prodati kao korisna stambena površina, ovako luksuzni prostrani ambijenti gotovo da i ne postoje, izuzev ako ih sami ne formiramo. Klijent koji mi je poverio projektovanje i materijalizaciju njegovog novog stambenog prostora, obezbedio je dva stana , jedan iznad drugog na vrhu zgrade, tako da mi je na raspolaganju bilo 200 m2, po 100 m2 na svakoj etaži. Zadatak je bio izuzetno kompleksan obzirom da je trebalo formirati prostor, kao i vertikalnu komunikaciju, stepenište, između nivoa, tako da u svakom pogledu odgovara potrebama njegovih korisnika i da u jednakoj meri zadovolji njihove, kako estetske, tako i funkcionalne zahteve i potrebe. Da bi neki prostor bio lep i dopadljiv, prvenstveno treba da je koristan i funkcionalan, pa polazeći od ovog poznatog načela bilo je neophodno ispoštovati instalacione potrebe stana i zato je od krucijalne važnosti da arhitekta enterijerista rukovodi pozicioniranjem mašinskih, elektro-tehničkih kao i instalacijama vodovoda i kanalizacije, jer jedino tako je moguće diktirati oblikovanje prostora. Sva ova infrastruktura treba da je u službi dobrog enterijera, a to podrazumeva neraskidivu povezanost svih elemenata koji prostor definišu i korelaciju svih izvođača koji učestvuju u projektu.

Krenulo se na vreme, objekat je bio u izgradnji i bilo je moguće konstruktivno preprojektovati međuspratnu konstrukciju tako da dobijemo duplu visinu u zoni dnevnog boravka. Dakle, data je prednost kvalitetu u odnosu na kvantitet, svesno smo se odrekli 60m2 površine u gornjoj etaži, pretočili je u prostorni volumen donje etaže i krajnji efekat i grandioznost novoprojektovanog prostora  bio je u najmanju ruku zadivljujući. Najveći benefit svakog dvo-etažnog penthouse-a su visoki portali koji omogućavaju prodor velike količine prirodne svetlosti u unutrašnji prostor. Kada se ovome doda još i odlična orijentacija, koju ovaj prostor ima, naime prozorski otvori su okrenuti na istočnu i južnu stranu, onda se dobija besprekorna insolacija koja dodatno pozitivno utiče na kvalitet života.

Donja etaža je organizovana po principu otvorenog prostora koji objedinjuje kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, sa odvojenim ”master” spavaćim blokom apartmanskog tipa, u čijem sklopu su kupatilo i garderoba, dok je gornja etaža  mirni deo stana sa dečijim spavaćim sobama i kupatilima.  Nakon formiranja funkcionalne strukture i organizacije, usledila je izrada enterijerske opne u smislu obrade podova, zidova i plafona. Pažljivo su birani i kombinovani materijali, boje i teksture. Neraskidiva veza dva prirodna materijala drveta i kamena obezbedila je nepogrešivi spoj koji je u ambijent uneo ujedno i toplinu i monumentalnost. Parket je u boji tamnog oraha dok su se prirodni mermeri Daino reale i Emperador dark pokazali kao odlična kombinacija kako na podu i vertikalnom betonskom platnu , tako i kao obloga stepenišnih gazišta. Zidovi su obloženi ekskluzivnim tapetama belgijske firme Omexco koje svojom teksturom i strukturom odaju efekat svetlucavog mrvljenog stakla. Izabrana kombinacija boja iz palete toplih bež tonova obezbedila je harmoniju u enterijeru, dok je suptilan koloritni akcenat provučen kroz boju konjaka na okretnim kožnim foteljama, kao i u boji bronze koja se javlja na metalnim delovima rasvetnih tela.

Penthouse  je opremljen komadnim nameštajem renomiranih italijanskih proizvođača, kao što su ”Minotti”, ”Cattelan” i ”Calligaris”, dok je tepih niskog flora melirane šare brenda ”Ligne Pure”. Kuhinjski nameštaj rađen je po principu ”made to measuer” u kombinaciji bojenog i furniranog medijapana, dok su radna ploča i zidna obloga od kvarca. Dodatnoj atraktivnosti, prefinjenosti i eleganciji doprinela je dekorativna rasveta u stilu ”Moooi”, koja svojim nežnim prosvetljenim listićima daje poseban  šarm i jedinstven identitet prostoru.

Komentariši