ON.design betonski proizvodi savršeni za svaku ženu i dom

ON.design betonski proizvodi savršeni za svaku ženu i dom

Trenutno se izrađuju mali dekorativni predmeti za stan – saksije, podmetači, lampe, privjesci… ON.design je svojim konceptom otvoren – nije fokusiran samo na izradu predmeta za stan ili namještaj, pa je tako je nastao i ON.design nakit, a ideja je bila da se kreiraju nosivi, jednostavni, ali ujedno i upečatljivi komadi nakita.

Jeste li oduvijek mislili da se beton koristi samo u građevinarstvu? Ovom pričom razbijamo taj mit. Mlada i ambiciozna Emina Arapčić od betona pravi savršene stvari, saksije, podmetače, lampe, privjeske, nakit… Dekorativni predmeti za prostire uklopit će se u svaki dom, dati mu posebnu notu elegancije i prefinjenosti, a nakit će na svakoj ženi biti jednostavan, ali i upečatljiv. Razgovarali smo sa Eminom i u narednim redovima donosimo njenu priču.

Intervju: arhitektica, Emina Arapčić

Za početak nam recite ko je Emina Arapčić?

Da se predstavim: Ja sam Emina Arapčić i po zanimanju sam arhitektica. Poslije završenog Master studija na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu odlučila sam upisati Master na Akademiji likovnih umjetnosti – odsjek produkt dizajn. Oduvijek sam imala sklonost prema ručnom radu.  Po struci sam arhitektica – tako da je i to dodatno uticalo na moju ljubav prema dizajnu i eksperimentisanju sa različitim materijalima i njihovoj kombinaciji. Već duže vrijeme eksperimentišem i radim sa betonom. Iz tog hobija nastao je 2016. godine «ON.design» kao projekat, kojim sam pokušala da objedinim i predstavim svoje ideje i rad sa betonom, malo široj publici.

Radite izradu namještaja i dekorativnih predmeta za prostore. Recite nam detaljnije, šta konkretno izrađujete, od čega, šta sve imate u ponudi i slično? Kako se mogu naručiti proizvodi, koje su im cijene? Odakle najviše imate mušterija, da li je to BiH, ili i šire?

Prva ideja koju sam realizovala u betonu bila je izrada malih dekorativnih saksijica.  Nisam mogla naći saksije kakve sam zamislila, tako da sam ih odlučila napraviti. Pošto sam i prije eksperimentisala i radila sa betonom nije bilo upitno koji ću materijal koristit.  Prvu saksiju nije bilo problem napraviti  – rađena je pomoću jednokratnog kalupa i ista je bila DIY projekat (manje-više uspješan J).

 

Trenutno izrađujemo male dekorativne predmete za stan – saksije, podmetače, lampe, privjeske. ON.design je svojim konceptom otvoren – nije fokusiran samo na izradu predmeta za stan ili namještaj. Tako je nastao i ON.design nakit, a ideja je bila da kreiram nosive, jednostavne ali ujedno i upečatljive komade nakita.

Cijena proizvoda ovisi od vrste proizvoda – tako i od modela i veličine. Cijene ručno rađenih i unikatnih proizvoda su nešto više, ali iza tih cijena se kriju i sati rada u proizvodnji/manufakturi, osmišljavanju pakovanja, fotografisanju, marketingu i distribuciji.

Sve ON.design proizvode možete naručiti preko naše fb stranice (@on.design.shop), instagram profila (on.design01) ili naše online radnje na OREA Bazaar-u.

Svakako najviše mušterija imam iz BiH i regiona. Zahvaljujući online platformama rad je dostupan i kupcima iz čitavog svijeta – te sam tako imala narudžbe iz Engleske, Njemačke, Francuske…

Otkud je uopšte došla ideja i inspiracija za ovaj posao? Kako je sve krenulo? Koliko dugo se bavite ovim poslom, te da li je vam je on primarni ili je ljubav koju radite pored nekog drugog posla?

Ja sam vizuelni tip i uživam prelistavati dizajn časopise i web stranice, koji su za mene često motivacija za neki novi projekat. Inspiracija za moj rad su prije svega svakodnevni predmeti – koje ja nakon dugog procesa planiranja, proračuna, izrade nacrta i kalupa pokušavam da prenesem u beton.

Sve je krenulo sa željom da napravim stolnu lampu od betona. Na kraju je ipak saksijica bila prvi proizvod izrađen od betona.

«ON.design» – kao ideja/brend/projekat nastao je  2016 godine, ali se  ja ovim «poslom» bavim mnogo duže. Ja sam oduvijek/još kao dijete imala  kreativne hobby-e-crtanje, origami, pravljenje nakita, kreiranje…. Studij arhitekture mi je omogućio da nastavim razvijati svoju kreativnost (naravno usmjeravati je), kao i da posložim misli i struktiram svoj rad. Trenutno pored ON.designa radim kao arhitektica i kao asistentica/saradnik iz prakse na International Burch University – odsjek za Arhitekturu.

Koliko vremena je potrebno da napravite jedan komad namještaja ili dekorativnog predmeta? Uzmite jedan primjer pa nam opišite proces.

Svaki komad je ručno izrađen u radionici, a koja je u sklopu moje kuće – što je jako praktično. Rad sa betonom je prljav i zahtjevan, tako da je važno imati odvojen prostor.

Proces rada i  izrade proizvoda od betona je zahtjevan i isti može da traje 15-20 dana. Proces  podrazumijeva pravu smjesu betona, izlijevanje u kalupe, sušenje, nakon čega slijedi niz faza brušenja i poliranja. Proces dizajna i kreiranja novog proizvoda može da traje i nekoliko mjeseci.

Dominantni oblici mojih betonskih proizvoda su geometrijska tijela: uglata (kocke, kvadri, piramide) i obla (kugle, valjci, kupe) različitih dimenzija, to jest  volumena. Za neke oblike nabavila sam silikonske kalupe, koji se koriste za rad sa epoxi smolama. Ipak najveći broj kalupa izrađujem sama – od raznih materijala (pleksi, metal, drvo…). Smjesa betona (pijesak, granulirani kamen, cement (bijeli ili sivi), pigment) nakon miješanja sa vodom putem vibracionog stola implementira se u kalupe. Izliveni proizvod se nakon 24 sata vadi iz  kalupa, te je nakon 5-10 dana «sušenja» spreman za brušenje i poliranje.

Zanimljivo je da su neki oblici («dijamantni») saksija i lampi specifični – omogućavaju različite položaje proizvoda, tako da se uvijek može uraditi nova postavka (npr. pogotovo ako se uradi kombinacija 2-3 saksije).

Imate li neku poruku za naše čitaoce?

Beton je materijal koji uglavnom svi, na prvu, povezuju sa građevinarstvom, gradilištima i velikim mješalicama betona. To je samo jedna strana betona – ovaj materijal se jako dugo koristi i u enterijerima, te se jako dobro kombinuje sa drugim materijalima. Karakteristika mu je njegova čvrstoća, ali  i „elegancija“.

Pokušavam hladnom materijalu, kao što je beton, utisnuti dušu kroz teksturu i oblik dizajniranih proizvoda. Svaki novi proizvod je i novi izazov, povezan sa brojnim (na početku svakako) neuspješnim pokušajima, proračunima, nacrtima i napravljenim  kalupima.

 

Leave a Reply