You are currently viewing Mersiha Karić: Morski apartman u japandi stilu

Mersiha Karić: Morski apartman u japandi stilu

Cilj je stvoriti prostor koji je ne samo estetski ugodan, već i funkcionalan i prilagođen potrebama korisnika.

Piše: Mersiha Karić MA, arh.

Mersiha Karić kao arhitektica i dizajnerica 15 godina kreira sopstveni pristup poslu. Cilj joj je da se bez obzira na veličinu projekta posveti svakom detalju. Teži da premaši očekivanja. 

Mersihin  pristup dizajnu se temelji na pažljivom slušanju klijenta, te razumjevanju njihovih želja i preferencija. Cilj joj je da napravi prostor koji je pored ugodnog estetskog izgleda i funkcionalan i prilagođen.  Također, cilj je stvoriti prostor koji je ne samo estetski ugodan, već i funkcionalan i prilagođen potrebama korisnika. Uzima u obzir svaki detalj, od rasporeda namještaja do osvjetljenja i dekorativnih elemenata, kako bi postigla harmoniju i ravnotežu u prostoru.

Japandi stil koji kombinuje minimalizam i funkcionalnost skandinavskog dizajna s prirodnim elementima i elegancijom japanskog stila, bio je idealan izbor klijenata za apartmane koji se nalaze u Južnoj Dalmaciji. 

Ovaj stil karakterizira jednostavnost, minimalizam i ravnoteža između funkcionalnosti i estetike. U dizajnu apartmana je na profinjen način iskorišten skoro svaki segment danas popularnog japansko – danskog stila. Dominantne su neutralne boje poput bijele, sive i bež, koje stvaraju miran i prostran prostor. Prirodni materijali poput drveta, bambusa i lana korišteni su za stvaranje.

Namještaj u ovom stilu ima čist, jednostavan i elegantan dizajn te kombinira prirodne materijale poput svijetlog drveta s jednostavnim linijama. Komadi namještaja koji se nalaze u prostoru su niski i minimalistički kako bi se održala otvorenost prostora. Sjedenje je udobno, ali jednostavno, poput niskih sofa sa tankim jastucima i čistim linijama.

Rasvjeta u Japandi stilu koristi prirodnu svjetlost što je više moguće. Prozori u našem slučaju su veliki, prekriveni djelimično tankim zavjesama kako bi se propustila dovoljna količina svjetlosti. Lusteri i stolne lampe imaju jednostavne oblike s prirodnim ili matiranim materijalima.

Prilikom odabira podova pribjegli smo drvenim neutralnim tonovima s dodatkom svijetlih tepiha koji asociraju na tradicionalne japanske tatami prostirke. Ovakve podne obloge pružaju toplinu i mekoću prostoru te su često korištene u dnevnim boravcima ili prostorima za meditaciju.

U Japandi stilu, u principu manje je više. Dekorativni elementi su minimalni, s naglaskom na prirodne materijale i jednostavne oblike. Bonsai biljke ili sukulenti mogu se koristiti za dodavanje živosti i prirodnog elementa. Umjetnička djela s jednostavnim motivima ili teksturirane tapete su aplicirani na zidovima kako bi se dodala doza elegancije. Japandi stil također naglašava urednost i organizaciju. 

Vlasnici ovog enterijera trebaju održavati minimalnu količinu stvari na vidljivim mjestima i koristiti sisteme za pohranu kako bi održali prostor urednim. Prekomjerno ukrašavanje treba izbjegavati kako bi se postigao miran i skladan ambijent.

Japandi stil kombinira najbolje elemente japanskog minimalizma i skandinavske estetike kako bi stvorio prostor koji je miran, funkcionalan i elegantan.

Komentariši