You are currently viewing Martina Banožić: Dizajn tkanina i tapeta za uređenje doma

Martina Banožić: Dizajn tkanina i tapeta za uređenje doma

Martina Banožić je inspiracija mnogima. Ima 34 godine, a od 2019 godine samostalno radi. Njeni proizvodi dostupni su u Splitu, kod  prodajnog predstavnika Textor, u Zagrebu u showroom Casa Interijeri i Keram Ital. Također i 3 inozemna showrooma; Twill and Texture, Miami Florida, Style Revolutionary u Asutraliji, i Pinpina u Tajlandu. I naravno šećer na kraju, ekskluzivni zastupnik za Sarajevo; Bogda Design – vlasnik arhitekt Omar Bučo.

Ko je Martina Banožić?

Ja sam Martina Banožić, imam 34 godine i od kad znam za sebe crtam i nikad mi nije padalo na pamet baviti se nečim drugim. Sa 12 godina sam imala detaljan plan o nastavku školovanja nakon završetka osnovne. Što je uveliko olakšalo život mojim roditeljima, jer su se zabrinuli da sa svim tim trojkama i četvorkama neću odlučiti na vrijeme u koju ću gimnaziju. Nakon grafičke škole upisala sam TTF, smjer dizajn tekstila gdje sam se usmjerila na tehniku printa kao glavni medij u stvaranju suvremenog tekstila. Zanimale su me sve tehnike tiska, pogotovo sitotisak, litografija i opčenito likovno oblikovanje površine bilo da su to tkanine, tapete, odjeća, dekori sve gdje se briše granica umjetnosti i dizajna. Studirati dizajn je bilo kao da svaki dan imaš 10 sati likovnog. Poticali su eksperimentiranje i kretivnost,jednako kao i poduzetnost.  Već tada smo imali grupne i samostalne izložbe, radili prve revije a neki su započeli i vlastite brendove prije nego što je diploma izašla iz printera. Ja nisam jedna od tih. Moja još čeka da je pokupim od 2015.  

Šta brend nudi?

Kako stoji u nazivu Martina Banozic Textiles, prva kolekcija koju sam predstavila bila je mala linija apstraktnih motiva, printanih na lanu i pamuku, namijenjena za opremanje interijera, od izrade dekora poput jastučnica i zavjesa, do tapeciranja namještaja. Kako sam naišla na pozitivne rekacije suradnika i medija u Hrvatskoj, odličila sam to povezati sa kolekcijom unikatnih ručno oslikanih tapeta. Tapete su custom made, što znači da se printaju na zahtjev, a boje, pozicije i dimenzije prilagođavamo potrebama svakog klijenta. Dostupne su na 2 baze; lan, čvrsta, periva tapeta sa sofisticiranim izgledom lanenog platna. Idealna za privatne prostore. A svilena tapeta je za komercijalne i privatne interijere gdje ima puno vlage i doticaja sa vodom. Može se postaviti u kupaonice i kuhinje. 


Kada I kako je nastao brend?

Od 2019 samostalno radim, a obrt sam otvorila 2020. U svima nama najdražoj godini. Nije bilo lahko, ali isplivala sam nekako. Znala sam da ako to sada ne pravim neću nikad. U proljeće 2021 predstavila sam  kolekciju tkanina od 10 dezena koje su u potpunosti custom made. Printa se na zahtjev, boje i motivi se mogu izmjeniti, a može se birati između 3 različite vrste materijala, ovisno o namjeni. Proizvodi su od dizajna do proizvodnje 100% domaći proizvod. Tkanine prinatmo u Varaždinu, a tapete u Zagrebu, gdje se nalazi studio. Ubrzo nakon toga sam razvila kolekciju ručno oslikanih tapeta, koju sam prestavila krajem 2021. Povezali smo se sa velikim brojem dizajnera iz Hrvatske i ostatka regije. A uskoro su uslijedile inozemne suradnje sa Amerikom, Australijom i Tajlandom.


Cilj , vizija i ideja?

Želja mi je bila da si dam oduška, da crtam za “svoju dušu” ali da proizvodi ujedno imaju komercijalni aspekt te da se mogu uklopiti u suvremeni interijer. Nisam previše išla za tim šta je najpopularnije, i koji brend tapeta je najprodavaniji, jer sam se radeći godinama za domaće i strane firme zasitila takvog pristupa koji često guši kreativnost i stvara pritisak. Naravno, treba osluškivati trendove ali misli da se isplati biti dosljedan i razvit prepoznatljiv stil koji će ljudi cijeniti. Najtraženije tapete su pravo one koje su i meni likovno najdraže i nisu nastale planski za tu svrhu, već su “iščupane” iz arhive i više su bile neki moj eksperiment. I to mi je dalo vjetar u leđa, i ohrabrilo me da radim dalje u tom smjeru i da se previše ne uspoređujem s drugima.

Narudžbe se mogu napraviti putem e-maila ili Instagrama. Također su naši proizvodi dostupni u Splitu, kod našeg prodajnog predstavnika Textor, u Zagrebu u showroom Casa Interijeri i Keram Ital. Imamo i 3 inozemna showrooma; Twill and Texture, Miami Florida, Style Revolutionary u Asutraliji, i Pinpina u Tajlandu. I naravno šečer na kraju, ekskluzivni zastupnik za Sarajevo; Bogda Design – vlasnik arhitekt Omar Bučo, inače moj jako dobar prijatelj. Cijene custom tapeta za lanenu bazu je 590 po m/2, 650 kn po m/2 za svilenu, vodootpornu tapetu. Tkanine se kreću od 250-590 kn po dužnom metru, ovisno o materijalu. Komentariši