You are currently viewing Maja Magazin: Uvijek sam voljela da mi kuća bude sređena i skladno dekorisana

Maja Magazin: Uvijek sam voljela da mi kuća bude sređena i skladno dekorisana

Volite i uređujte svoje domove. Dom je mjesto koje treba da nam pruži utočište. U njemu svi mi treba da se osjetimo prijatno i bezbrižno.

Intervju: Maja Magazin, diplomirani dizajner enterijera i namještaja

Uređenje doma je kontinuirani proces i evolucija vašeg prostora kako se mijenjaju vaši ukusi i potrebe. Uživajte u putovanju uređenja doma, budite otvoreni za eksperimentiranje i stvaranje prostora koji će vas inspirirati i ispunjavati pozitivnom energijom. U nastavku o uređenju i dizajnu enterijera govori Maja Magazin.

Recite nam nešto o sebi.

Moje ime je Maja Magazin. Diplomirani sam dizajner enterijera i nameštaja.  Više od deset godina bavim se projektovanjem i opremanjem objekata za življenje, radih prostora a imala sam iskustva i sa dečijim centrima za edukaciju i igranje. Svaki projekat donese neku novu radost i zadovoljstvo zbog uspešno završenog posla ali ono što me konstantno pokreće i motiviše da budem uvek za nijansu bolja nego do tada jesu moje troje dece, Helena, Magdalena i Vukašin.

Kako ste se počeli baviti ovim poslom i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Još kao tinejdžerka pre nekih patika, dobre jakne ili tašne sa većim zadovoljstvom kupovala bih neki dekorativni predmet za svoju sobu. Uvek sam volela da mi kuća bude sređena i skladno dekorisana. Sećam se, sa ekskurzije u srednjoj školi koja je bila u Budimpešti vratila sam se sa ogromnom torbom punom stvari za kuhinju, svi su bili u šoku 🙂 Valjda se sa tim jednostavno rodiš a sva sreća niko me nije sprečavao u tome da upišem i fakultet koji sam želela.  Pre malo više od godinu dana opremala sam jedan stan u Beogradu. Na samom kraju ostalo je dekorisanje prostora. To je ujedno i za mene najlepši deo ovoga posla. Imala sam problem da pronađem slike koje će se idealno uklopiti u taj enterijer. Velikih formata gotovo da nema puno na tržišu a tek kada treba da se uklope po bojama ili stilu nastaje problem. I tako bez puno razmišljanja odlučila sam da se i sama oprobam u slikanju. Svakako nisam imala šta da izgubim. Ispalo je bolje nego očekivano. Godinu dana kasnije uživanje u lupanju zidova i lepljenjem pločica sa majstorima skoro pa sam potpuno zamenila slikanjem.

Objasnite nam ovaj dio sa abstract artistom.

I kao stvaralac ali i kao posmatrač abstraktnih dela volim beskonačnost mogućnosti za maštanjem.  Pozitivnog sam i vedrog duha i te takve emocije prenosim na platno u nadi da će se slične probuditi i u duši posmatrača. Često uopšte ne mogu da objasnim šta je sve naslikano na slici jer u toku stvaranja inspiraciju najčešće nalazim u stvarima koje se ne mogu opipati već samo osetiti.  Bude puno raznih emocija koje dolaze od strane dece, cele porodice, prijatelja i okoline i tako sakupljene sve na jednom platnu daju posmatraču onaj istraživački duh, da se otkrije šta je tu sve sakriveno. A na posletku onaj divan osećaj “život je lep i treba ga živeti punim plućima”.

Koje stilove uređenja enterijera preferirate.

Definitivno minimalizam. Uvek na počeku predložim klijentima da zidove i podove radimo u mirnim svetlim tonovima, da krupan nameštaj takođe bude neutralan, jednobojan, a da detaljima (slikama, dekorativnim predmetima, tepisima, rasvetom, uspomenama sa putovanja) oplemenimo prostor. Uvek napomenem da svi ti detalji mnogo manje koštaju nego krupan nameštaj a da nam uvek ostavlja mogćnost lake zamene. Tako opremljen prostor na svakih par godina vrlo lako i povoljno može da se osveži drugim nijansama i dobije nov izgled.  Svaka prostorija bilo da je velika ili mala sa malo nameštaja i skladnim detaljima deluje veće, sređenije ali i daje osećaj dobre organizacije i mogućnost za miran osećaj svakome ko u njoj boravi. Puno detalja raznih boja kod čoveka može da stvori samo konfuziju.

Postoji li dio koji najviše volite uređivat?

Kada dobijem projekat mislim da je fer da se podjednako posvetim svakoj prostoriji, svakom hodniku kao i svakom uglu terase kako bi na kraju on imao neku svoju jedinstvenu priču. Ali kada su u pitanju objekti za stanovanje, možda najviše uživam u osmišljavanju kuhinja i trpezarija. Jer znam da je to glavno mesto za okupljanje cele porodice i prijatelja.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu?

U današnje vreme jako je teško prihvatiti bilo koji posao koji ne zavisi samo od vas. A u mom poslu većina zavisi od majstora raznih struka. Pravo je umeće uskladiti ih sve ali možda još teži posao pronaći one koji će sve važe zamisli pretvoriti u delo. Zbog takvih ne tako lakih izazova lako se i okrećem slikanju. Tu sam potpuno samo svoja.

Planovi za dalji razvoj karijere.

Imam želju za samostalnom izložbom slika. To je nešto što planiram da se dogodi posle leta. Radim već na tome.

Poruka čitateljima

Volite i uređujte svoje domove. Dom je mesto koje treba da nam pruži utočište. U njemu svi mi treba da se osetimo prijatno i bezbrižno. Koliko god se činilo nevažnim, jako je bitno kakvo je mesto gde se svakoga jutra budimo i sa kakvom energijom započinjemo dan. Zato razmislite o nekoj novoj slici, jastučićima ili svećnjacima, prijaće vam.

Komentariši