Kupka ili tuš – šta je bolje?

Kupka ili tuš – šta je bolje?

Voda? Naravno! Ali koliko je topla voda dobra za našu kožu? Mišljenja se uvelike razlikuju oko toga je li bolje istuširati se ili imati kadu. Dok se jedni kunu u kupku, drugi su uvjereni da nema ništa ljepše od tuširanja. Ali što je bolje za majku prirodu? A što je nježnije za vašu kožu?

 

ZA OKOLIŠ

Prema statistikama, kupanje troši do tri puta više vode nego tuširanje. Za punjenje kade potrebno je prosječno 150 litara. U usporedbi s ovim, petominutno tuširanje obično troši najviše 50 litara vode, ovisno o glavi tuša i trajanju tuširanja. Ako vodu koristite štedljivo, možete se snaći i sa samo 30 litara. Nepotrebno je reći da to uključuje isključivanje vode dok se sapunite. Usput, tuširanje je i ekonomičnije. Kupanje je do pet puta skuplje od tuširanja u smislu troškova vode i kanalizacije.

ZA VAŠU KOŽU

Općenito govoreći, kratki tuš ugodniji je za vašu kožu nego duga kupka, zanemarujući na trenutak učinak dodataka za kupku. Ako imate zdravu kožu, možete se sigurno tuširati jednom dnevno, a da joj ne naštetite. Međutim, nije dobra ideja tuširati se više od jednom dnevno, koristiti jako vruću vodu ili predugo stajati pod tušem, posebno ako imate tendenciju prema pretjerano suhoj koži jer to negativno djeluje na zaštitni sloj kože.

ZAKLJUČAK

Kratki tuš u pravilu je zdraviji za vašu kožu i bolji za okoliš. Međutim, nema štete povremeno se okupati zimi kako biste se ugrijali. Kao i obično, pitanje je “umjerenosti“.

GEBERIT

Geberit prodaja d.o.o.

Magistrala 14, Sarajevo

Telefon: 033 867 680

E-mail: info.ba@geberit.com

Leave a Reply