You are currently viewing Kuća s dvorištima na Barju

Kuća s dvorištima na Barju

Inspiracija za gradnju na Barju vuče korijene nekoliko hiljada godina unatrag, kada su se prije 4500 godina na Ljubljanskom barju počele pojavljivati naseobine palafita.

Projekat: Kuća s atrijima na Barju

Lokacija: Ljubljansko barje

Naručitelj: Privatna osoba

Godina: 2021.

Površina: 160m2

Autori: BAAM arhitekti

Tipologija: Jednokratna kuća

Fotografija/Vizualizacija: BAAM arhitekti

Inspiracija za gradnju na Barju vuče korijene nekoliko hiljada godina unatrag, kada su se prije 4500 godina na Ljubljanskom barju počele pojavljivati naseobine palafita. Na prvi pogled jednostavna staništa drvenih kuća na stupovima, pokrivena osušenom slamom, odgovarala su kako ekološkim, tako i tehničkim smjernicama gradnje na barjanskom tlu. Danas tipični graditelji na Barju podižu teren kako bi izbjegli poplave i tako postupno podižući ukupnu razinu vode tijekom poplava. Povećanje razine vode rezultira problemima za susjedne kuće i kasnije i za same graditelje.

Slično kao i palafitima, kuću smo podigli iznad tla pomoću pilota. Tijekom poplava stoga neće biti straha od vode, a tome slijede i podignute staze kroz neizgrađeni dio parcele, koji smo oblikovali kao park s lokalnom vegetacijom. Vlasnici su kolekcionari umjetnosti, posebno skulptura, pa je šetnja parkom primamljiva, a zastoji se koriste za izlaganje skulptura. Zbog intenzivnog naseljavanja Barja u budućnosti očekujemo nove građevine s obje strane kuće. Intimnost smo postigli orijentirajući prozorske površine prema atrijima. Većina pogleda iz prostorija tako je usmjerena kroz atrije prema neizgrađenom dijelu naše parcele.

Kao i kod palafitskih kuća, i naša arhitektura obilježena je jednostavnim detaljima. Vidljiva drvena krovna konstrukcija, betonski nosivi piloti i prirodni ožbuk reinterpretiraju palafitsku arhitekturu prilagođenu suvremenim smjernicama stanovanja. Poštovanje prema nadogradnji staništa iz prije 4500 godina.

 

Komentariši