You are currently viewing Kuća i butik apartmani Solčava

Kuća i butik apartmani Solčava

Porodica je kupila zemljište u Solčavi sa željom da postave malu boutique turističku ponudu, uz koju bi izgradili i dom. Na parceli ih je dočekala neuređena stambena kuća, kameno-drvena gospodarska zgrada, a između njih uredno postavljena lipa. Područje se nalazi na južnoj strani uske doline, tako da je sunčeva svjetlost dragocjena roba.

Projekat: Jedna porodična kuća, apartmanska kuća i butik apartmani u Solčavi 

Lokacija: Solčava, Slovenija

Klijent: privatna

Godina: 2020 

Trg: kuća 290 m2, apartmanska kuća 200 m2, butik apartmanske kuće 47 m2

Autori: BAAM arhitekti Tipologija: turistički smještaj, jednostambena kuća

Foto/Viz: BAAM arhitekti

Porodica je kupila zemljište u Solčavi sa željom da postave malu boutique turističku ponudu, uz koju bi izgradili i dom. Na parceli ih je dočekala neuređena stambena kuća, kameno-drvena gospodarska zgrada, a između njih uredno postavljena lipa. Područje se nalazi na južnoj strani uske doline, tako da je sunčeva svjetlost dragocjena roba. Uzorak naseljavanja doline obično je paralelan s rijekom Savinjom, a time i cestom. Uzeli smo to u obzir i naglasili ritam zgrada s kašnjenjima koja služe za stvaranje intimnosti između zgrada i postavljanje manjeg kvadrata s lipom koja se proteže u platformu s ekološkim bazenom, koja se zimi pretvara u klizalište. Sa strane gdje zgrade imaju panoramsko ostakljenje, stvorili smo dodatnu intimu povećanjem i smanjenjem terena.

Prilikom projektiranja pojedinih kuća usredotočili smo se na uvođenje prirodnog svjetla u zgrade. Stambena kuća ima greben i iznad krovnih prozora po cijeloj dužini, a gornji kat se ne proteže do rubova kuće, što ostavlja odriješene ruke prirodnoj rasvjeti. Apartmanska kuća “chalet” ima dva ostakljena dvoetažna apartmana na katu, a na terasama se nalazi razmaknuta drvena fasada koja omogućuje dolazak jutarnjeg i večernjeg svjetla u apartmane. Tri butik planinske kuće ostakljene su na cijeloj južnoj strani, a njihova unutrašnjost je u obliku potkrovlja oko stubišta, koje svojim dvostrukim stepenicama postaje mjesto sjedenja i druženja.

Zgrade su projektirane suzdržano prema cesti, čuvajući sjećanje na postojeću arhitekturu i u skladu s lokalnom arhitekturom. Na južnoj strani, koju su posjetitelji na prvi pogled skriveni, iznenađeni su modernim dizajnom koji nudi zanimljivo životno iskustvo.

Komentariši