You are currently viewing Kako dodati više svjetlosti u prostor?

Kako dodati više svjetlosti u prostor?

Popričajte s bilo kojim dizajnerom i reći će vam da najveća greška koju mnogi prave pri uređenju je osvjetljenje.

U dnevnoj sobi vam je vjerovatno najpotrebnija svjetlost, a što je soba veća to je potrebno više svjetlosti. U izvor svjetlosti uključuje se mješavina ambijenta i akcentnog osvjetljenja. 

Osnove rasvjete u dnevnom boravku 

Vjerovatno ćete početi s nekoliko ambijentne rasvjete – poput lustera na plafonu. Rasvjeta na plafonu je jako važna jer je važan element u sobi. Loša rasvjeta može biti klinička, neprivlačna i previše blještava. Vaše rješenje je da koristite prave sijalice koje imaju toplije osvjetljenje i da ambijentnom svjetlu smanjite intenzitet. 

Stolne lampe

Stolne lampe i podne lampe gotovo su „must have“ za dnevne boravke, ne samo zato što su dekorativni element, već unose i različitu svjetlost za mračne uglove u sobi. 

Najteži dio kupovine stolne lampe je odabir abažura. Tad se sve svodi na dvije stvari – veličinu i materijal.  Visina abažura trebala bi biti barem 2/3 visine lampe, a širina barem dva puta veličine lampe.

Materijal može imati veliki utjecaj na jačinu svjetlosti koju odašilje lampa – tamniji materijal sa zlatnim obručima daje manje svjetlosti od bijelog. 

Zidna rasvjeta

Zine lampe odličan su dodatak dnevnom boravku iz više razloga.

  1. Bacaju svjetlost na idealnoj visini (oko visine oka), a to je jedno od najljepših svjetala u vašem prostoru
  2. Ne zauzimaju prostor na stolu ili podu, pa tako možete unijeti svjetlost u uglove sobe gdje nema puno prostora ili su previše prazni 
  3. Odlični su umjesto dekoracija za zidu. Ako ne želite plaćati za sliku za praznom zidu, možete samo instalirati zidnu rasvjetu

Pored toga, pružaju dodatni sloj svjetlosti i stvaraju veoma ugodan ambijent. 

Komentariši