Intervju: Josipa Maras, grafički dizajner: Sve o vodootpornim tapetama

Intervju: Josipa Maras, grafički dizajner: Sve o vodootpornim tapetama

Priroda, biljke i cvijeće obrađene nekim autentičnim stilom i bojama su nešto što će uvijek prolaziti na tapetama, samo treba osluškivati i pratiti trendove u arhitekturi i enterijerima.

Intervju: Josipa Maras, dipl. grafički dizajner

Ovo je jedna priča o Hercegovki Josipi Maras i njezinom divnom novom brendu custom-made zidnih tapeta. I nije to klasična priča o uspjehu, jer klasično ne ide sa Hercegovkom, ovdje su umješane boje, ideje, a ponajprije smijeh. Iako živi i radi u Zagrebu, nikad nije izgubila svoj južnjački akcenat, kao ni hercegovački smisao za humor. U nastavku razgovaramo sa Josipom o ljubavi prema slikarstvu, motivima koje koristi, kao i o osnivanju Studija za izradu tapeta.

Rođena je u Ljubuškom, 04.decembra, 1987. gdje je  završila osnovnu i srednju školu. Josipa Maras, tada Brkić diplomirala je u januaru 2012. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn. Odmah po završetku fakulteta, karijeru je počela kao grafički dizajner u Sancta Domenica d.o.o. 2015 god pokreće svoj obrt “Studijo Maras”, najpoznatija po brendovima “Marastracije” – ilustracije te “Studijo tapete”. U braku je od 2013. godine, majka je dvoje djece Pavla (2014) i Toma (2017).

  1. M-kvadrat Home: Ko je zaista Josipa Maras, opišite nam sebe kao individualca?

Josipa: Zovem se Josipa. Ime su mi dali mama i tata. Nisam imala izbora nego ga prihvatiti. Nemam zamjerki, osim što mi bude krivo što mi još nitko nije opjevao ime. Bila sam solidan učenik. Nisam kao Matea (u nikad napisanoj autobiografiji poznata kao starija sestra), ali nisam ni kao Karla (mlađa sestra). Dedo Martin me je branio pod parolom „Jozo crta“. Znam da u knjigama piše „djed“, ali pošto mu takav prefiks nikad nismo ni usmeno prišili, teško je sada i napismeno. Dva desetljeća kasnije, Jozo i dalje crta i piše pjesme. Od pjesama ne živi, od crtanja da.

  • M-kvadrat Home: Prije svega možete li nam reći nešto više o ambicijama i inspiracijama za pokretanje ovog jedinstvenog brenda sa proizvodima?

Josipa: Povijesni podaci govore da moji prvi crteži datiraju još iz početka 90-ih godina, što znači sa moje 3 godine. Dedo je bio najveći kolekcionar. Sve moje crteže čuvao je u svom kožnom koferu zajedno sa survival kitom – tlakomjerom i pedesetak kutija različitih lijekova. Samo za prvu ruku. U mojoj obitelji se nitko službeno nije bavio slikarstvom. Ali da mi znate mamu i njenog tatu, vjerojatno bi taj kreativni dio prepisali tom dijelu obiteljskog stabla. Tog dedu, nažalost nikad nisam upoznala, ali kruže priče da je rukama znao napraviti što vidi očima. Moja velika želja je bila upisati likovnu akademiju, ali uz nagovor mame i tate, otiđoh na prijemni na Grafički fakultet. Završih ga u roku. Ne zato jer sam bila odličan student, nego zato što je moj tata provodio kurikularnu reformu tako što bi nam ispirao mozak da će nam kupiti ovce ako ne budemo htjele učiti. Iako je danas popularno ostaviti sve i ići čuvati ovce, ja ni malo ne žalim što sam se bojala ovaca i primila knjige. Taj dio obrazovanja je odigrao ključnu ulogu u ovom što sada radim.

  • M-kvadrat Home: Gdje pronalazite motive i ideje za kreacije, da li je to plod lične mašte ili odraz zahtjeva klijenata?

Josipa: Kao dijete, pa čak i za vrijeme faksa, konji su bili najzastupljeniji motiv. Obožavala sam crtati njihove glave. Znala sam im na pamet svaku žilu i dan. I danas dok pričam na telefon, rukom podsvjesno crtam konje. Jahala sam ih svega nekoliko puta, ali sam ih zato nacrtala na stotine. Kako i svaka vizualna umjetnost, pa tako i digitalno slikarstvo ima neke motive koji su svevremenski. Priroda, biljke i cvijeće obrađene nekim autentičnim stilom i bojama su nešto što će uvijek prolaziti, samo treba osluškivati i pratiti trendove u arhitekturi i interijerima.

  • M-kvadrat Home: Opišite nam Vaš jedan radni proces, od praznog zida do idealne tapete?

Josipa: Proces izrade tapete je jako dug. Mislim da bi se i najbolji znalci u excelu pomučili da slože neku tablicu koja će izračunati sate koji su utkani u jednoj tapeti. Neke tapete u sebi imaju elemente koje sam crtala još na faksu, neke podloge su rezultat rada od nekoliko mjeseci. Ovo što sada radim je malo talenta i jako, jako puno rada. Rijetke su večeri kada bih išla spavati malo iza djece. Uglavnom, kada njima pravim večeru i spremam ih za spavanje, sebi kuham kavu i idem raditi. Inženjerski rečeno, u tapetama ima preko jedan terabajt mojih crteža, skica i materijala. Neke stvari mi sjednu brže, no znala sam neke projekte raditi mjesecima i ne napravim ništa zadovoljavajuće. Ali previše vjerujem da bi me to kočilo da ne otvorim novi file. To je umjetnost, a za nju treba vremena, vještine, znanja i prstohvat talenta.

  • M-kvadrat Home: Ko su najčešće Vaši klijenti, u kojim domovima najviše vidite Vaše kreacije?

Josipa: Korona je definitvno donijela izmjene u poslu, ali ja se na svoje ne mogu žaliti. Velik broj hotela, turističkih i ugostiteljskih objekata je stopiran i čeka neka boja vremena za otvaranje i tu čekamo i mi. Sa druge strane, ljudi dosta borave u svojim domovima i vrlo im je bitna estetika življenja i osjećaj ugode. Ja u svemu vidim priliku za rast, dokle god si zdrav, pa tako i u ova vremena. Kada si svi prebacili nogu na kočnicu, mi smo je punom težinom i svim svojim resursima stavili na gas,  jer su mi intuicija, vjera i radna navika u puno boljoj kondiciji od straha koji se sije na gotovo svim medijima. U ovoj krizi svaki mjesec bilježimo sve veći rast, zaposlili smo nove ljude, uložili u novu opremu, otvorili ured i showroom, ostvarili velike inozemne suradnje kakve su mi prije bile dio snova i vjerujem da smo tek počeli. Neizmjerno sam zahvalna što sam naišla na publiku koja mi je dala krila da letim u svijetu umjetnosti i od toga živim. 

  • M-kvadrat Home: Koje materijale primjenjujete za izradu Vaših ako možemo reći “kreacija”?

Josipa: Studijo tapete nudimo u nekoliko različitih varijanti. Za suhe prostore nudimo lanenu deluxe tapetu koja je čvrsta, kvalitetna i taktilno zanimljiva ili metaliziranu verziju koja cijelom površinom daje jedan poseban, luksuzan i decentan sjaj. Za kupatila, tuš kabine, kuhinje ili mjesta gdje je velika količina vode u kontaktu sa zidovima nudimo vodootporne tapete od fiberglasa koje u potpunosti mogu zamijeniti pločice na svim vertikalnim površinama. Vodootporne tapete se postavljaju sa posebnim premazima, da bi ostale dugotrajne, baš kao i keramika. One su apsolutni hit u interijerima budući da se na taj način pozdravljamo sa fugama koje nisu našle svoj klub obožavatelja. Slike su cjelovite i zidovi su puno lakši za održavanje.

  • M-kvadrat Home: Kako jedan korisnik najlakše dođe do narudžbe?

Josipa: Naši klijenti za narudžbu se mogu javiti direktno nama putem bilo kojeg suvremenog pomagala, mobitela, maila ili mogu napraviti narudžbu preko web shopa. Cijene se kreću od 375 – 840 kn/m2. Ovisno o motivima i materijalima.

Leave a Reply