You are currently viewing Filip Rašković: Pratite  svoje osjećaje i potrebe kada je uređenje prostora u pitanju

Filip Rašković: Pratite  svoje osjećaje i potrebe kada je uređenje prostora u pitanju

Još od malena sam imao potrebu da misli i ideje izrazim kroz crteže, a često sam i prostor u kojem boravim posmatrao na drugačiji način od mojih vršnjaka.

Intervju: Filip Rašković

Sa stalnim prebivalištem u Beogradu, Filip je dizajner enterijera specijalizovan za stambene projekte sa redovnim prodorima u veće komercijalne industrije. Nakon završetka Arhitektonskog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu 2014.godine, posvetio se projektovanju i dizajnu enterijera.  Postao je prepoznatljivo ime u svijetu dizajna, kako na teritoriji Srbije, tako i na teritoriji Španije, gdje je i radio jedan od svojih prvih samostalnih projekata. Njegov jedinstven stil inspirisan je i skandinavskim dizajnom sa dodatkom lokalnih folklornih elemenata, stvarajući tako čistu estetiku i funkcionalnost.Strast prema minimalizmu i jednostavnim formama se u Filipovim projektima često reflektuje i kroz upotrebu bež tonova kao osnove za svoj dizajn. Ističe se profesioanlnim pristupom svakom projektu koji je prepoznatljiv i inovativan, jer je rezultat dobrog partnerstva između brojnih izvođača radova, dobavljača namještaja, zanatlija, kao i umjetničkih galerija i pejzažnih arhitekata. Iz takvog pristupa za kratko vrijeme je proisteklo veliki broj projekata koji imaju savremenu bezvremenost, održavajući njegov entuzijazam i filozofiju, ali i bez gubljenja fokusa na jedinstvene ličnosti klijenta. Filip nastavlja da širi svoju praksu i prenosi prepoznatljivu estetiku u okviru indutsrije. 

Skandinavski stil enterijera je jedan od najomiljenijih i najpoznatijih dizajnerskih pravaca širom svijeta. Inspirisan prirodnom ljepotom nordijskih pejzaža, ovaj stil kombinuje minimalizam, funkcionalnost i prirodnu eleganciju kako bi stvorio prostor koji je istovremeno udoban i estetski privlačan. U nastavku je intervju sa Filipom Raškovićem, čije radove je obilježio upravo ovaj stil.

Predstavite nam Vaš studio i ono što radite?

Bavim se projektovanjem i izvođenjem enterijera, kako u Srbiji tako i širom Evrope. Projekte potpisujem kao pojedinac, ali u okviru samog projekta su pored mene uključeni i mnogi drugi externi saradnici koje angažujem , u zavisnosti od veličine projekta i obima posla. 

Otkuda Vas u ovome poslu i otkud ljubav prema istom?

Još od malena sam imao potrebu da misli i ideje izrazim kroz crteže, a često sam i prostor u kojem boravim posmatrao na drugačiji način od mojih vršnjaka. Otuda i potreba da upišem arhitektonski fakultet i bolje preispitam sam prostor, nakon kojeg sam se odlučio da se bavim dizajnom enterijera. Najveći ali i najraniji uticaj na moju estetiku i kreativnost je kroz svoj prefinjeni stil imala moja mama.  

Koji su najveći izazovi Vašeg posla?

Kao i u drugim biznisima, mislim da je dražanje balansa uvek najveći izazov, da broj projekata i obim posla pravilno rasporedite tako da svi klijenti budu zadovoljni. Svaki projekat za sebe uz projektni zadatak nosi i neku vrstu izazova, ali je to dosta individualno i takvi izazovi uglavnom kasnije predstavljaju bazu čitavog koncepta za dizajn projekta. 

Šta Vas inspiriše i na koji način dolaze ideje za uređenje?

Putovanja! Kad god se izmestim iz Beograda i promenim okruženje, obogatim se novim iskustvima i proširim poglede na dizajn i inovacije. Inspirišu me ljudi koje na svom putu srećem, različite kulture i drugačiji pristupi životu. 

Na koji način dolazite do klijenata?

Za sada sam izgradio lepu bazu klijenata koji su postali stalni, tako da često radim za iste ljude, ali na različitim projektima. Imao sam privilegiju još od početka karijere da se klijenti sami pojavljuju i potaju deo mog profesionalnog puta. Tako je i danas. 

Koji stil uređenja Vam je najdraži?

Ne izdvajam ni jedan stil kao posebno drag jer je svaki projekat drugačiji i kroz to se trudim da izgradim svoj lični pečat. Svakako da je skandinavski dizajn ostavio veliki uticaj na moje radove, ali često kroz tu čistu estetiku uvodim i neke elemente domaćeg folklora kako bih došao do jedinstvenog pravca. 

Šta biste poručili našim čitateljima?

Da prate svoje osećaje i potrebe kada je uređenje prostora u pitanju. Pored dizajna, organizacija samog prostora je jako bitna jer dosta utiče na životne navike i sam stil života, tako da preuredite prostor da pre svega odgovara vašim potrebama. 

Komentariši