You are currently viewing Elena Ćosić: Moja kuća je moja tvrđava

Elena Ćosić: Moja kuća je moja tvrđava

Iako uređenje životnog prostora iziskuje i vrijeme i novac, predstavlja i određeni izazov

Elena Ćosić

Elena Ćosić iz Zagreba ima 28 godina. Predhodnih šest godina živi u Njemačkoj sa suprugom. Prvostupnica je ekonomije, smjera turizam.

Pored najzastupljenijih boja na našim prostorima, bež i sivu, Elena bi kao akcentnu boju izvojila zelenu i uz nju zlatne detalje. Kako je ona  uklopila svoje omiljene boje, pogledajte u nastavku.

Recite nam nešto više o vašim prvim koracima?

Moji neki prvi koraci u uređenju prostora započeli su za vrijeme fakultetskih dana u obiteljskoj kući, točnije mojoj djevojačkoj sobi. No ljubav prema uređenju interijera je došla do izražaja tek kad smo suprug i ja krenuli uređivati naš životni prostor. Željeli smo da dom ne bude samo mjesto gdje živimo, nego i odraz nas samih, naš osobni životni prostor, naša tvrđava. Vodili smo se izrekom „Moja kuća je moja tvrđava“, mjesto gdje se nakon napornog dana dolazimo opustiti. Iako uređenje životnog prostora iziskuje i vrijeme i novac a predstavlja i određeni izazov, svejedno uživam u tome. Kada dođe red na traženje namještaja, ne volim nešto uzeti odmah na prvu. Volim istraživati, a ponekad naiđem i na polovne stvari koje se savršeno uklope u moj dom.

Odakle crpite inspiraciju?

Što se tiče inspiracije, baza je uvijek u mojoj glavi i u misli što bi to činilo prostor u kojem bih se ja najugodnije osjećala, razmišljam o stilovima, ukrasima, teksturama i detaljima. Zatim te svoje ideje upotpunim inspirativnim postovima na društvenim mrežama ili kroz razne emisije o uređenju.

Koje su najveće greške koje se rade pri uređenju doma?

Najveće greške u uređenju koje bih ja izdvojila su definitivno brzinsko opremanje prostora, premalo mjerenja i razmišljanja o tome kako da se prostor najbolje iskoristi i bude što funkcionalniji. Recimo, ne gleda se da li namještaj veličinom odgovara prostoru, zatim kupovina stvari koje kasnije ne čine skladnu cjelinu, nego su se ljudima pojedinačno svidjele a što kasnije dovodi do nagomilavanja stvari, a također bih istaknula i važnost položaja rasvjetnih tijela.

Koje su boje trenutno najaktualnije na našim prostorima, a koje su to vama omiljene?

Ja bih izdvojila bež, bijelu i sivu kao neke bazne boje koje su najzastupljenije na našim prostorima. S naglaskom na zlatnu i crnu boju koje se protežu najčešće kroz neke detalje i naravno nezaobilazni mramorni uzorak. Što se tiče mojih omiljenih boja, kao što sam i ranije navela kod mene je baza neutralna boja. Kao akcentnu boju bih izdvojila tamno zelenu i zlatne detalje.

Savjet za osobe koje će tek uređivati svoj dom?

Kao neki glavni savjet koji bih istaknula za one koji tek kreću s uređenjem je to da prije ikakve kupovine dobro prouče prostor koji im je na raspolaganju, odluče se za stil u kojem bi se najugodnije osjećali, ne ispuštaju metar iz ruku kako bi mogli izvući ono najbolje što određeni prostor nudi te dobiju funkcionalnost, a kasnije taj isti upotpunjavati detaljima koji će dati taj osobni „touch“ te ga učiniti oazom mira.

Komentariši