Dekorativne fasade Valpaint

Dekorativne fasade Valpaint

Klondike Corten i Rococo Travertino – rješenja za eksterijer

Fasadni materijali kao posljednji slojevi koji štite objekat od svih atmosferskih uticaja moraju biti postojani i u stanju da odbiju sve vremenske nepogode kao što su kiša, vlaga, uv.zrake i sl. kroz dugi vremenski period.

Dok šetamo urbanim gradskim naseljima primjećujemo fasade na kućama i zgradama koje same po sebi upadaju u oči. Kako lijepo obojena i urađena fasada utapa građevinu u cjelinu sa prirodom i okolinom, tako i pogrešno izabrana boja i izgled fasade trajno narušava estetiku ne samo te građevine, već i čitav kvart postaje prepoznatljiv po njoj kroz podsmjeh, negodovanje i neodobravanje velikog broja ljudi.

Znači, dobar kvalitet, izbor i boja fasade čine svaki objekat potpunim, te obzirom na potrebu da fasada traje dugi niz godina, na njoj nije pametno štediti na uštrb kvalitete. Kao i lijepo odijelo na čovjeku, tako i lijepa fasada na nekom objektu upotpunjuje ukupan vizuelni dojam nekog objekta.

Valpaint, talijanski proizvođač kvalitetnih dekorativnih boja, je odgovorio na stalnu potrebu projektanata da dekorišu fasade u efektima cortena i kamena travertina sa dva proizvoda Klondike Corten  i  Rococo Travertino.

Klondike Corten je premaz jednostavne ugradnje, na silikonskoj osnovi, koji daje efekt pravog Cortena na fasadi uz istovremeno izbjegavanje ugradnje teških elemenata, i izbjegavanje mogućnosti da kiša ispira fasadu od pravog coretna i ostavlja ružan trag na ulici.

Ova boja posjeduje osobinu lotosovog lista koji ima osobinu da kišna kapljica svojom energijom  odnosi čestice prljavštine i tako fasadu održava trajno čistom. Klondike Corten je izrazito paropropustan i prozračan materijal uz istovremenu visoku perivost i otpornost na atmosferske uticaje i uv zrake.

Ovaj proizvod posjeduje certificate VOC LOW, IPA APEO  FORMALDEHID AMONIAK FREE, FORMALDEHID FREE, WATERPROOF W<0,09.

Rococo Travertino je prirodni materijal za vanjsku i unutrašnju uportrebu koji omogućuje dobijanje efekta kamena travertina ističući njegove prirodne žile. Idealan je za ugradnju na zaobljenim površinama gdje je pravi kamen teško upotrebljiv. Travertino je u pastoznom stanju, napravljen je od raznih vrsta pijeska, praha i od kamene mramorne prašine te odstajalog gašenog vapna. S obzirom da je završni premaz FINIX 80 na silikonskoj osnovi, koji omogućuje ovoj fasadi dugotrajnost i samoperivost zbog lotosovog efekta, uz prozračnost, perivost pa možemo reći da je ovo jedno kvalitetno i dugotrajno rješenje za svaki objekat.

Leave a Reply