You are currently viewing Aleksandra Nikolić: Jedan od najupečatljivijih trendova je definitivno povratak romantizma

Aleksandra Nikolić: Jedan od najupečatljivijih trendova je definitivno povratak romantizma

Nakon godina dominacije minimalizma, sada se vraćamo toplim tonovima i bogatim dekorima koji unose osjećaj luksuza i udobnosti u naše domove.

Istražite značajne trendove koji oblikuju svijet dizajna enterijera u 2024. godini, ističući povratak romantizma, naglasak na retro elementima, te važnost individualnosti u stvaranju prostora koji odražava ličnost i stil svakog korisnika. Uz to, naglašava se i važnost ekološke osviještenosti u dizajnu enterijera, te poziva na prilagođavanje trendova prema vlastitim preferencijama i potrebama kako bi se stvorio dom u kojem se osoba osjeća autentično i udobno.

Aleksandra Nikolić, rođena u Doboju, ima 29 godina. Nakon završetka srednje farmaceutske škole, shvatila je da ta oblast nije bila njen pravi poziv, već više izbor pod uticajem okolnosti. Ipak, hrabro je odlučila da slijedi svoje srce i upiše ono što zaista voli – arhitekturu.Nakon uspješnog završetka arhitektonskog fakulteta u Banjaluci, Aleksandra se opredijelila za dalje usavršavanje i preselila se u Sloveniju, gdje već dvije godine živi i radi. Trenutno je student na master studijama arhitekture na Univerzitetu u Mariboru, gdje nastavlja da razvija svoje vještine i znanje. Dizajn enterijera je oblast koju je Aleksandra odabrala kao svoje stručno usmjerenje, prepoznajući njegovu bliskost sa arhitektonskim principima i njegovu moć da oblikuje prostor na način koji odražava individualnost i stil svakog korisnika. Kroz svoje studije i praksu, duboko je razumjela uticaj prostora na ljudsku psihu i emocije. Lično iskustvo čestih promjena stanova tokom studentskih dana snažno je uticalo na Aleksandrino shvatanje kako prostor može uticati na naše raspoloženje, produktivnost i opšte blagostanje. To iskustvo je ojačalo njenu posvećenost dizajnu enterijera i motivisalo je da svoju karijeru posveti stvaranju prostora koji su funkcionalni, estetski privlačni i prilagođeni potrebama korisnika.

Intervju: Aleksandra Nikolić, student master studija arhitekture na Univerzitetu u Mariboru

Kao strastvena dizajnerka enterijera, neprestano sam inspirisana estetikom i funkcionalnošću prostora, težeći da pružim svježinu i udobnost u svakom projektu. Sa početkom 2024. godine, primjećujem značajne promjene koje donose svježinu i dinamiku u svijet dizajna enterijera. Jedan od najupečatljivijih trendova je definitivno povratak romantizma. Nakon godina dominacije minimalizma, sada se vraćamo toplim tonovima i bogatim dekorima koji unose osjećaj luksuza i udobnosti u naše domove. Tapete sa cvjetnim uzorcima postaju neizostavni element u enterijeru, dodajući notu romantike i elegancije. Uz to, primjećuje se i osvrt na prošlost kao inspiracija za dizajn enterijera. Retro i vintage komadi namještaja, kao i detalji inspirisani prošlim epohama, ponovo dobijaju značaj, dodajući prostoru dozu autentičnosti i šarma. Individualnost je također ključna tema u dizajnu enterijera za 2024. godinu. Umjesto standardizovanih rješenja, naglasak je na personalizaciji prostora i izražavanju sopstvenog stila kroz dizajn. Svaki detalj u domu postaje prilika za izražavanje ličnosti i stvaranje jedinstvene atmosfere koja odražava individualne preferencije i životni stil. Povratak lukova je još jedan zapažen trend koji osvaja dizajnersku scenu. Ovaj klasični arhitektonski element donosi eleganciju i sofisticiranost u prostor, stvarajući fluidnost i harmoniju između različitih zona u domu.

Kada je riječ o bojama, žuta, boje breskve i plava nijanse su u centru pažnje. Ove boje donose raznolikost i dinamičnost u enterijer, stvarajući svježinu i živost u prostoru. Kombinacija ovih nijansi omogućava kreativno eksperimentisanje i prilagođavanje dizajna enterijera individualnim ukusima i potrebama.
Sa porastom ekološke svijesti, trendovi u dizajnu enterijera sve više teže ka održivim pristupima. Prirodni materijali poput drveta, kamena i recikliranih resursa postaju sve popularniji, a fokus dizajna se premješta ka funkcionalnim elementima koji podržavaju ekološki osviješćen način života. Uz to, sve veći naglasak stavlja se na integraciju zelenila u prostor i koncepte biophilic dizajna, koji povezuju ljude sa prirodom i pružaju osjećaj blagostanja u unutrašnjim prostorima. Trendovi u dizajnu enterijera su važni, ali ne treba ih slijepo pratiti. Umjesto toga, trebamo iz njih izvući ono što se nama sviđa i što odražava našu ličnost. Prilagođavanje prostora prema svojim preferencijama i potrebama ključno je za stvaranje doma koji odražava naš identitet i u kojem se osjećamo prijatno. Važno je stoga dublje poznavati sebe i svoje navike kako bismo znali što je za nas najbolje. Pratite trendove, ali nemojte dopustiti da vas oni potpuno obuzmu.

Komentariši