Savjeti kako da uštedite novac u toku praznika

Savjeti kako da uštedite novac u toku praznika

Uštedite novac uz ovih sedam savjeta.

Praznici se smatraju najčarobnijim periodom u godini, ali su ujedno i najskuplji. Pored mnoštva poklona koje morate kupiti i dodatnih troškova za putovanja, partije i ukrase, vrlo lako možete potrošiti više nego što ste planirali.

Iako se širom svijeta na praznike troše milioni, ne mora nužno biti skupo. Uz par pametnih savjeta, možete preuzeti kontrolu nad budžetom prije nego što se istrošite na drvce i ukrase.

Stručnjaci za životni stil smatraju da postoje načini da uštedite u toku praznika. Savjetuju da se napravite lični budžet koji možete odvojiti. Svačija je situacija drugačija i treba se prilagoditi. Najbitnije je da znate koliko možete potrošiti, i da uz pomoć toga napravite plan koji će vam pomoći da ostanete u granicama budžeta.

Bez obzira da li planirate godišnje ili mjesečno, uspostavljanje sopstvenih pravila je vrlo korisno.

Napravite listu

Preporučuje se da napravite listu ili tabelu gdje ćete navesti sve osobe kojima planirate nešto kupiti uz procjenu budžeta koji možete potrošiti na njih. Dodajte i troškove putovanja. Zatim napravite svoje kategorije koje vi smatrate da vam trebaju poput ukrasa, materijala za poklone, hrane i bilo čega drugog na što trošite novac. To će vam pomoći da otprilike dobijete sliku vašeg prazničnog budžeta.

Ponovo provjerite listu

Ako mislite da je previše svega na vašoj listi, prođite je ponovo. Pregledajte sve i odlučite šta možete izbaciti. Savjetuje se da ovo uradite prije nego što dođu praznici, jer ćete tako lakše objektivno odlučiti šta možete a šta ne.

Odlučite gdje ćete trošiti više, a gdje manje

Vjerovatno nećete imati dovoljno da pokrijete apsolutno sve, pa ćete se morati odlučiti koje kategorije ostaju i koje ćete ukloniti. Povucite budžet iz jedne kategorije i pridružite ga drugoj kategoriji, onoj koja vam je bitnija. Naprimjer, možete odvojiti pola budžeta od dekoracija i iskoristiti ga na troškove putovanja.

Razlikujte potrebe i želje

Ako nemate visok budžet morat ćete skratiti neke krajeve. Napravite listu za potrepštine i listu onoga što želite. Ako su vam pokloni potreba, a ukrasi želja, stavite većinu budžeta za poklone a ostatak za dekoracije. Prije nego što nešto kupite, pokušajte to zamisliti u svom domu, jer ako ne vidite da se uklapa u vaš prostor možda ne biste trebali kupovati.

Pogledajte ono što već imate

Ako volite da ukrašavate u toku praznika, prvo pogledajte šta već imate u starim kutijama. S obzirom da se svi ukrasi spakuju nakon praznika, lako ih zaboravljamo. Možete zamijeniti stare ukrase ako vidite da nisu u dobrom stanju.

Kupujte unaprijed

Poklone možete kupovati tokom cijele godine i iskoristiti

promotivne cijene da ne biste morali pla

 

ćati pune cijene kad dođu praznici. Pratite omiljene stvari da vidite da li su na sniženju. Kako budete kupovali, tako precrtavajte osobe na svojoj listi.

Držite se budžeta

 

Uvijek je lako napraviti budžet, ali se njega nekada teško pridržavati. Ako nikad prije niste imali praznični budžet, možda vam prvi neće u potpunosti uspjeti. Zapisujte sve što mislite da će vam koristiti za iduće praznike, pogotovo ako potrošite više nego što ste planirali.

Naravno to ne znači da biste trebali potrošiti puno više, ali ako znate koji vam je budžet, vidjet ćete da će biti manje stresa kad dođe vrijeme praznika. Nikada ne očekujte savršen rezultat, ali će svake godine sigurno biti lakše.

Leave a Reply