Priroda i dizajn: Kako unijeti prirodu u svoj stan?

Priroda i dizajn: Kako unijeti prirodu u svoj stan?

Evo nekih ideja koje možete iskoristiti da unesete prirodu u zatvoren prostor koji će udovoljiti čak i najvećim ljubiteljima Majke prirode

„Zelena gradnja“ je u trendu, a kućevlasnici se sve više upuštaju u ovaj trend koji zagovara dizajn enterijera inspirisan prirodom. Ovo znači da moramo ići u korak sa trendovima kako bismo našim čitaocima donijeli novosti koje će im omogućiti urediti prostor u kojem žive po posljednjoj modi.

Predmeti od prirodnog drveta

Drveni namještaj, police, i fiksture su veliko „da“ kada je u pitanju kućna estetika nadahnuta prirodom. Drvo, koje dolazi u mnogim različitim bojama, nijansama, i trajnosti, slaže se uz gotovo svaki materijal – od obojenog betona do čeličnih okvira.

Podovi od prirodnog kamena

Postoji li išta otmjenije od poda napravljenog od prirodnog kamena? Bilo da je granit, mramor, ili krečnjak, prirodni kameni podovi su sinonim za visoku klasu, jer pružaju prirodan osjećaj inače ni po čemu drugačijoj sobi. Budite oprezni pri radu sa prirodnim kamenom, jer ovakav materijal zahtijeva pravilno održavanje i čišćenje.

Mramorne ploče

Mramorne ploče, posebno u kuhinji, daju prirodan i otmjen izgled svakom prostoru u kući. Mramorne ploče su, također, odlične za hlađenje prostora s obzirom na to da apsorbuju manje toplote od okolnih prostorija. Kada se kombinuju sa drvetom, mramorne ploče kreiraju jedinstven, bezvremenski i elegantan izgled u svakoj prostoriji.

Unutrašnje bašte

Uređivanje vrta je popularan hobi otkada je čovjek počeo da uzgaja usjeve, a novi trendovi u dizajnu enterijera vežu se upravo uz vrtlarenje. Unutrašnja bašta relativno je nov trend u dizajnu enterijera,a najčešće se planira zajedno sa arhitektom, dizajnerom enterijera te pejzažnim arhitektom.

Koja od navedenih ideja se vama dopada najviše, te na koji biste vi način unijeli dašak prirode u vaš dom?

Leave a Reply