You are currently viewing Marijana Davidović: Mogu reći da sam prilično analitična i nisam sklona ekscentrizmu u dizajnu

Marijana Davidović: Mogu reći da sam prilično analitična i nisam sklona ekscentrizmu u dizajnu

Nekad je jako teško prepoznati šta je samo moderno, a šta je kvalitetno, što klijente zna da odvede u skroz pogrešnom pravcu ako se samostalno upuste u rad.

Intervju: Marijana Davidović, arhitektica i dizajnerica enterijera

Biografija: Marijana Davidović, rođena je u Gradišci 1985. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Gradišci. U Banja Luci završila Arhitektonsko-građevinski fakultet, gdje trenutno i stanuje. Po zvanju je diplomirani inženjer arhitekture. Samostalni je preduzetnik u poslu uređenja enterijera. Marijana je udata i majka jednog trogodišnjeg dječaka.

Marijana Davidović, arhitektica i dizajnerica interijera, svojim dugogodišnjim radom oblikovala je preko 150 prostora, od stambenih jedinica do poslovnih objekata. U ovom intervjuu, Marijana će nam pričati o svom profesionalnom putu, razlozima zbog kojih se odlučila za karijeru u arhitekturi i dizajnu enterijera, te kako je njen stil evoluirao kroz godine. Saznat ćemo koji su njeni omiljeni materijali i boje, te kako uspijeva spojiti funkcionalnost i estetiku u svojim projektima. Marijana će također podijeliti svoja iskustva s najizazovnijim projektima i otkriti šta je najviše ispunjava u radu. Za kraj, Marijana će dati nekoliko praktičnih savjeta za sve one koji planiraju preurediti svoj prostor.

Za početak, možete li nam reći nešto više o sebi i svom profesionalnom putu? Kako ste se odlučili za karijeru u arhitekturi i dizajnu interijera?

Arhitekta sam i dizajner enterijera. Projektovanjem i uređenjem enterijera se bavim već 15 godina. Iza mene je preko 150 odrađenih projekata. Najčešće su to prostori za stanovanje, zatim poslovni prostori, saloni, restorani, ordinacije. Iako je projektovanje objekata moja velika ljubav i dan danas, već pred kraj studija moje usavršavanje igrom prilika kreće u pravcu uređenja enterijera, zbog čega sam danas jako zahvalna. Prve samostalne projekte uređenja sam radila još za vrijeme studija što me je na neki način i opredijelilo da po završetku studija potražim poslove koji su vezani upravo za dizajn enterijera. Radeći u firmama koje se bave opremanjem enterijera stekla sam veliko iskustvo u dizajnu, i informisala se o materijalima, namještaju i opremi velikih svjetskih kompanija. Vremenom i uzrastanjem u poslu ukazala se potreba za osamostaljivanjem. Tako je nastao mali privatni biznis dizajna enterijera gdje sam stečena iskustva nastavila da implementiram i nadograđujem kroz svoje samostalne projekte kao i kroz dodatna obrazovanja.

Kako biste opisali svoj stil? Postoji li neki specifičan pristup koji uvijek koristite u svojim projektima?

Svoj stil bih opisala kao moderan, sofisticiran, svevremenski, udoban i svijetao. Puno svijetlih tonova je ono što karakteriše moje radove. Naravno uvijek se trudim da pratim trendove ali ne i da ih bukvalno implementiram, tako da enterijer sam po sebi biva osnova koju je vremenom moguće nadograđivati. Na taj način ostavljam mogućnost klijentu da unese svoj lični pečat u prostor. Jako mi je bitno da se klijent u prostoru osjeća prijatno, opušteno i sigurno.

Koji su Vam najdraži materijali i boje za rad, i zašto? Kako birate paletu boja i materijala za određeni prostor?

Baza mojih radova su neutralni prirodni tonovi i materijali, bijelo, sivo, bež. Kada sklopim sliku kako bi projekat trebao da izgleda prelazim na razradu odnosno u konsultacijama sa klijentom, aktuelnim trendovima a i samom ponudom na tržištu dolazimo do novih ideja gdje često određene detalje biramo u jačim bojama i teksturama. Uvijek se vodim time da su jače intenzivnije boje kao i izražene teksture jako bitne, te kroz materijalizaciju određenih komada daju karakter prostoru. Međutim trudim se da ne budu dominantne u prostoru čime moji radovi uglavnom djeluju nježno i udobno.

Kako balansirate između funkcionalnosti i estetike u svojim projektima? Postoji li projekt koji je bio posebno izazovan u tom smislu?

Prilikom projektovanja enterijera najvažnije mi je da imam dobru komunikaciju sa klijentom, te da dizajn uskladim sa potrebama i željama klijenta zavisno da li se radi o stambenim ili poslovnim objektima. Prije svega insistiram na funkcionalnosti do najstitnijih detalja a kada tu priču zaokružim bavim se estetikom, odnosno materijalizacijom, osvjetljenjem i završnim obradama. Mogu reći da sam u tom pogledu prilično analitična i nisam sklona ekscentrizmu u dizajnu. Klijenti to prepoznaju kroz moje radove i uglavnom nemam velikih izazova po tom pitanju. Međutim postoji projekat koji me je okrenuo za 180 stepeni. Klijent je zaista vodio glavnu riječ u pogledu estetike koja je uglavnom suprotna svemu onome što ja radim. Unosili smo dosta tamnih i hladnih tonova, grube i jednostavne materijalizacije. Funkcija je često bila podređena estetici. Prilikom izrade projekta sam konstantno bila u otporu ali me je također držala činjenica da radim nešto novo, drugačije i da pomjeram sopstvene granice. Vrlo sam ponosna na ovaj projekat jer mi je otvorio mogućnost za rješavanje različitih problema kao i spoznaju da sam otvorena i fleksibilna sa saradnju sa zahtjevnim klijentima.

Koji je vaš omiljeni dio procesa dizajniranja i rada na projektima? Šta Vas najviše ispunjava u Vašem poslu?

Na prvu bih rekla da je to onaj momenat kada dobijem novi projektni zadatak, međutim svaki dio procesa nosi svoju čar i vuče ka sledećem i međusobno se prepliću i nadograđuju. Tako nakon riješene funkcije prelazim u obilazak salona gdje otkrivam nove trendove, materijale, nove komade namještaja i detalja koje kroz 3D vizualizaciju uklapam i sagledavam. Pa čak i konačno izvođenje i komunikacija sa izvođačima na terenu donosi nove ideje. Mogu na posljetku reći da me svaka faza u izradi projekta nauči nečemu novom i na taj način pomjera granice u pristupu dizajnu i izvođenju narednog projekta.

Na koji način dolazite do klijenata i postoji li među njima razlika u pristupu?

Klijenti me najčešće angažuju po preporuci, nakon što su vidjeli ili lično boravili u nekim od mojih enterijera. Vjerujem da me također preporučuje odnos i komunikacija sa klijentima. Trudim se da sam im na usluzi tokom izrade projekta i da imamo prijatnu komunikaciju. Smatram da je na taj način jedino moguće finalizirati projekat na obostrano zadovoljstvo. Uvijek se trudim da kroz razgovor sa klijentima dobijem što više informacija o njihovim željama, potrebama, navikama i načinu na koji žele da koriste prostor. Same razlike nastaju implementacijom njihovih ličnih stilova. Na taj način nastaje autentičan enterijer koji kroz asistenciju projektanta nosi lični pečat klijenta.

Za kraj, imate li neku poruku za naše čitaoce?

Htjela bih prije svega da zahvalim svima koji su sa pažnjom ispratili intervju. S obzirom da je tema uređenje enterijera i da se vaši čitaoci interesuju za ovu temu savjet bi bio da ukoliko su u mogućnosti konsultuju stručnjaka za dizajn enterijera kako bi u startu izbjegli velike greške koje kasnije iziskuju puno vremena, strpljenja i novca. Na tržištu je mnogo trendova i kompletna scena u dizajnu enterijera se mijenja velikom brzinom što može zbuniti klijente. Nekad je jako teško prepoznati šta je samo moderno, a šta je kvalitetno što klijente zna da odvede u skroz pogrešnom pravcu ako se samostalno upuste u rad, da ne spominjem koliko im vremena oduzme traženje izvođača. Dizajneri enterijera su tu da vam pomognu, posavjetuju i uštede vaše vrijeme i novac. Samim tim vam ostaje više vremena da se posvetite vašim poslovima i potrebama a na kraju da odmorite u kvalitetno i prijatno uređenom domu, kancelariji, salonu ili restoranu. Ukoliko vam se svidio moj rad možete me zapratiti na stranici @marijanadavidovic.arhitekta.

Komentariši