You are currently viewing Marija Milojković: Top pet trendova u dizajnu zidova

Marija Milojković: Top pet trendova u dizajnu zidova

 Šta je potrebno da vaš dom zablista? Koja su to savremena dizajnerska rješenja sa kojima nećete pogrešiti?

Piše: Marija Milojković

Marija Milojković, rođena je 1983. u Istoku, KiM. Živi i radi u Beogradu. Po struci je diplomirani pravnik. Sa suprugom je osnovala građevinsku firmu Wall Decor gdje je angažovana na poslovima dizajna zidova i izvođenja radova.

Marija će podijeliti sa vama nekoliko smjernica u dekoraciji zidova koje nisu imperativ već su indukovane njenim ličnim iskustvom kao dizajnerom zidova i izvođačem radova. Vodeći se iskustvom, a kroz svakodnevni kontakt sa klijentima i arhitektama, predstavlja vam nekoliko trendova koji sublimiraju različite stilove uređenja enterijera. Zajednički osnov za sve trendove je povratak prirodi i unošenje elemenata iz prirode u enterijer što u kontekstu dizajna zida znači: kamen, cigle, drvo, mermer, mahovina, zemljane boje, motivi iz faune, kao i prirodni materijali kojima se izvode dekorativne tehnike, glina, kreč, pijesak, gips i dr. Čini se da više nego ikad stremimo harmoniji sa prirodom.

Trend br.1  Obli zidovi bez ivica + kružni oblici

Umesto oštrih ivica rade se zaobljene linije na zidovima, tu su i police od gipsa koje su oble u gornjim delovima. Još jedan trend je oslikavanje oblika sa polukružnim linijama kako običnim bojama za krečenje, tako i nanošenjem reljefne teksture. Organski stil se kao apsolutni favorit u dizajnu nameštaja vrlo brzo preneo na dizajn zidova. Neverovatno kako sve bolje izgleda kada ima oblih elemenata, oni daju smirenost, toplinu prostoru, asociraju na nežnost peščanih dina i ulivaju osećaj sigurnosti i ušuškanosti, zato se osećamo prijatno i komforno kada ugledamo ove oblike. Ne mogu da ne spomenem jedan od najpoznatijih konfekcijskih modnih brendova u čijem se prodajnom mestu nalaze obli zidovi bez ijednog ugla, a poznato je koliko se u kapitalističkom društvu polaže na marketing i vodi temeljna analitika psihologije potrošača.

Trend br.2   Neutralna bež boja sa teksturom dekorativnog finiša

Bež boja je skladna i laka za kombinovanje pa se može uzeti kao osnova za bilo koje koloristično rešenje. Ona odiše smirenošću pa se prepoučuje za dnevnu sobu koja okuplja porodicu i generiše pozitivnu energiju. Vanvremeska bež, za klasičan ili moderan stil je način da unesete neutralnu boju u prostor, međutim postoji opasnost da prostor postane bezličan. Zato preporučujemo bež boju sa teksturom, odnosno dekorativnu tehniku u bež boji. Tekstura tehnike može biti sa granulacijom različite veličine od čega će zavisiti hrapavost zida. U neke materijale dodajemo gliter da bi se razbila monotonija i jednoličnost ili senčimo zid zlatnom poroznom bojom koja se stapa sa teksturom osnovnog materijala. Još jedan predlog za klijente je da boju zida uklope sa bojom poda jer se tako dobija monolitna površina.

 Trend br.3 3D reljefi raznih oblika

Ovde mislim na oblikovanje različitih motiva na zid nanošenjem debelog sloja materijala čime dobijamo različite efekte poput imitacije cigli za industrijski stil, listova banane za tropski ambijent, reljefa različith geometrijskih oblika, kao što je, popularan među hobistima i umetnicima, oblik duge. Ove meke linije daju prostoru nežnost i ublažavaju ozbiljnost enterijera. Na ovaj način je apstraktna umetnost našla svoje mesto u svetu dekorativnih tehnika prilavodivši se potrebama klijenta, estetski i funkcionalno, a uticaj organskog stila je i ovde više nego očigledan.

Trend br.4  Imitacija kamena ili stene

Kamen kao prirodan element stvara domaću atmosferu, oplemenjuje i transformiše prostor od običnog u topao. Mirna unutrašnjost doma u kontrastu je sa užurbanim gradom napolju. Dekorativna tehnika koja imitira kamen ima niz pogodnosti u odnosu na prirodan kamen, kao što je znatno manja težina i masivnost, brzina obrade, mogućnost izrade boje i oblika po izboru klijenta. Kamen se pojavljuje u različitim objektima i prostorima. Konekcija sa prirodom u spa i rileks zoni se podrazumeva, zašto ne biste napravili ugođaj za sva čula kraj bazena ili dzakuzija. Kamen na kaminu  može istaći i dramatizovati ovaj detalj u dnevnoj sobi, a koristi se i na pultovima i šankovima.

Trend br.5  Stencil art

Ako ste smeli i volite da eksperimentišete predlažemo vam da oslobodite svoju kreativnost  tako što ćete preobraziti  zidove u jedinstvena umetnička dela i uneti osećaj individualnosti. U  izboru stencila preovladavaju mandale i slični motivi sa bliskog istoka sa puno sitnih detalja koji su izuzetno živopisni kada se oboje i osenče. Ova tehnika može da podrži moderan stil jednako kao rustičan jer se način njenog izvođenja i materijali razlikuju. Personalizovani zidovi su i dalje trend koji fascinira klijente, a sudeći po tražnji biće zastupljen i u narednom periodu.

Tržište se stalno zasipa novim idejama i trendovima koje mi iz Wall Decor-a nastojimo da ispratimo i učinimo pristupačnim krajnjem korisniku.Izbor dekorativne tehnike nije lak, ali za početak definišite stil, a stil je ono što osećate i što vizualizujete kada osluškujete svoja čula.

Komentariši