You are currently viewing Lazar Stanković: Svaki objekat koji projektujem ima svoje specifičnosti

Lazar Stanković: Svaki objekat koji projektujem ima svoje specifičnosti

 Shvatajući sopstvenu odgovornost prema okruženju u kojem živimo pokrenula nas je ideja da tehničko – tehnološki napredak stavimo u svrhu zaštite životne sredine, energetski efikasnijih rješenja koja bi zahtijevala manje sredstava.

Intervju: Lazar Stanković

Projektovanje energetski efikasne rasvjete je ključno kako bi se smanjila potrošnja električne energije, troškovi i negativan uticaj na okolinu. Takođe, poboljšava komfor korisnika prostora i doprinosi održivom razvoju. U nastavku o tome razgovaramo sa Lazarom Stankovićem.

Recite nam nešto o sebi?

Lazar Stojanović, rodjen sam u Beogradu 1994. god, gde i trenutno živim. Suvlasnik/tehnički direktor sam u kompaniji JPL Lighting koja se bavi projektovanjem, montažom i prodajom LED rasvete u maloprodajnim objektima, kancelarijskim prostorijama, stambenim objektima, industrijskim postrojenjima. Lighting Design-om se bavim više od 3 godine, sa ponosom mogu reći da je prema mojim projektima osvetljeno više od 500 000m2 enterijera.  

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Shvatajući sopstvenu odgovornost prema okruženju u kojem živimo pokrenula nas je ideja da tehničko – tehnološki napredak stavimo u svrhu zaštite životne sredine, energetski efikasnijih rešenja koja bi zahtevala manje sredstava. U želji da našim klijentima obezbedimo rasvetu vrhunskog kvalieta po izuzetno konkurentnim cenama, orijentisali smo se na LED rasvetu. U odnosu na konvencionalnu sijalicu koja 50% svoje energije koristi na emitovanje svetlosti, a drugih 50% na grejanje sredine u kojoj se nalazi, LED rasveta koristi više od 90% sopstvene energije za emitovanje svetlosti!!! U zavisnosti od efikasnosti LED rasvete, ušteda energije može biti i do 87%. Poredjenja radi:

100W konvencionalna sijalica = 13W LED

75W konvencionalna sijalica = 11W LED

50W konvencionalna sijalica = 8W LED

25W konvencionalna sijalica = 5W LED

Projektujete rasvjetu, recite nam nešto više o tome?

Projektovanje rasvete zahteva multidisciplinaran pristup, osim tehničkog znanja, poznavanja samih proizvoda i njegovih pojedinačnih komponenti, neophodno je pre svakog projekta definisati ciljeve projekta. Ono što je fantastično u našem poslu je to što je svaki projekat na svoj način jedinstven. Svaki objekat koji projektujem ima svoje specifičnosti: namene u koju će se koristiti, fizička ograničenja, poput unapred sprovedenih instalacija, postojećih greda, spuštenih plafona, visine prostora, pozicija nameštaja. Unutar zadatih okvira se traži rešenje koje može da zadovolji estetske i inženjerske kriterijume: 

  • estetski kriterijumi:boja, materijal i tip rasvete, način montaže
  • inženjerski kriterijumi: proračun količine osvetljenja za pojedine sektore u prostoru, kao i objekat u celini u skladu sa važećim propisima za tip objekta, proračun neophodne snage za bezbedan rad elektro-energetskog sistema, bezbedan boravak i rad ljudi u objektu, tehnička dokumentacija proizvoda predvidjenih projektom

Poseban doživljaj za svakog projektanta je dan montaže neposredno pred puštanje u rad instalirane rasvete. Celokupna euforija. Tim koji okupljen na licu mesta čeka trenutak pritiskanja tastera i puštanja u rad. Taj trenutak olakšanja na licima svih prisutnih da je sve prošlo u najboljem redu…neprocenjivo !!!  

Da li klijenti traže neke posebne projekcije, odnosno koliko su zahtjevni?

Ono što je zajedničko svakom klijentu je da za svoju investiciju želi da dobije maksimalno efikasnu rasvetu. U tom svetlu mi smo se fokusirali isključivo na rasvetu licenciranih svetskih dobavljača, a to znači da njihove proizvode kao autentične prepoznaju dva najveća softvera za proračune rasvete, kao i da su oni verifikovali kompletnu tehničku dokumentaciju. Poredjenja radi u registru se nalazi samo pedesetak kompanija od više od 10 000 proizvodjača na svetu. Trend je da sve više klijenata želi da se specijalno za njih razvija koncept osvetljenja njihovih objekata kako bi bili prepoznatljivi svojim potrošačima kada ih posete. Sama činjenica da rasveta doprinosi tome kako se osećamo u odredjenom prostoru je dovoljan razlog za mnoge da se opredele za LED rasvetu. Da li ste nekad zapitali…? Zašto se baš tako prijatno osećate tokom šopinga u tržnom centru? Zašto je pecivo najlepše u vašoj omiljenoj pekari? Ili možda… zašto isti proizvod radije kupujete u marketu koji je bolje osvetljen? Pored komercijalnih objekata sve je više klijenata koji za svoje domove žele efikasnu LED rasvetu koja stvara fantastičan ambijent, a pri tome štedi električnu energiju. Trenutno je fokus na šinskim reflektorima koji su mobilni i mogu se lako pomerati duž šine, kao i slobodno usmeravati u prostoru u opsegu od 360°, i to preko WiFi kontrole. Naravno tu je i dekorativna LED rasveta koja svojim elegantnim dizajnom vašem prostoru daje novu dimenziju.        

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Trenutno smo orijentisani na tržište Balkana i tu vidimo značajnu promenu u pogledu pristupa zelenoj energiji, pa samim tim i LED rasveti. U velikoj meri je promenjena percepija da je LED rasveta za one sa dubljim džepom, već je postala potreba kada se analiziraju podaci potrošnje elektirčne energije u srednjeročnoj i dugoročnoj perspektivi. Želimo da ostavrujemo saradnju sa svim kompanijama, organizacijama, svim ljudima dobre volje koji dele našu viziju razvoja, u tom smislu trudićemo se da pokrenemo kampanju, seminare, predavanja o potrebi zaštite životne sredine.  

Poruka čitateljima.      

Čitaocima bi želeo da poručim da trebamo svi da budemo odgovorni prema sebi i prema zajednici u kojoj živimo. Izborom obnovljivih izvora energije investiramo u budućnost, pokušajmo da našoj deci ostavimo bolju planetu nego što smo je dobili na čuvanje od naših roditelja. To možemo samo ukoliko imamo zajednički cilj. 

 

Komentariši