You are currently viewing Jelena Trajković: Dom je mjesto gdje ćete uvijek poželjeti da se vratite

Jelena Trajković: Dom je mjesto gdje ćete uvijek poželjeti da se vratite

Home tim predstavlja savršeno uređen dom Jelene Trajković. Donosimo vam mnoštvo zanimljivih ideja, kao i savjeta za uređenje enterijera. U nastavku teksta pogledajte prelijepe fotografije koje krase Jelenin dom.

Za početak predstavite nam se?

Moje ime je Jelena Trajković, vodim radionicu „Kreativna svaštarica“ koja okuplja osobe koje vole kreativnost i stvaralaštvo. Obzirom da od ranog djetinjstva volim ručni rad, ova radionica je ispunjenje mojih želja da za svoj dom pravim i stvaram predmete koji će ga dodatno oplemeniti ali da također osobama koje imaju slična interesovanja omogućim mjesto za kreativnost i druženje. Radim ono što volim i uživam dok radim. Ljubav prema enterijeru je proizašla iz ljubavi prema domu i porodici. Dom je više od lijepog namještaja i stvari koje uljepšavaju prostor. Dom je atmosfera ljubavi, mira i sigurnosti. Ljubav prema stvaralaštvu je porodično naslijeđe i Božji dar. 

Kako izgleda Vaš dom?

U mom domu preovladava bijela boja jer je ona odlična baza za kombinovanje sa drugim bojama. Namještaj je u osnovi bijel, kuhinja je bijela, trpezarijski sto i stolice, police, vitrine…Da enterijer ne bio previše sterilan zbog bijele boje, u osnovi sa bijelom kombinujem neutralnu bež i svijetlo drvo poput ugaone garniture, stočiča i lustera. Kada imate takvu bazu, dekorativne detalje poput jastučića, galerije slika, vaza i ostalih dekorativnih predmeta možete kombinovati u boji koju god poželite. Tako da se tokom godine u mom enterijeru smjenjuje nekoliko boja u skladu sa godišnjim dobima ili nekim trenutnim osjećajem šta je ono što je prijatno za oko. 

Ono što je najvažnije prilikom uređivanja jedne prostorije je pomiriti estetiku i  funkcionalnost i svemu dati lični pečat. U moru sličnih enterijera danas, a razlog za to je što svi manje više prate trenutne trendove, smatram da jedan enterijer treba da bude prepoznatljiv po ličnom stilu osobe koje ga uređuje jer svaki dom zapravo puno govori o onima koji žive u njemu.  Zato sam u svom domu nekakvim prirodnim slijedom okolnosti ja zadužena za estetiku, a moj muž za funkionalnost. Imamo sličan ukus pa nije teško pronaći balans između ova dva principa. Oboje smo željeli da imamo veliku ugaonu garnituru i veliki trpezarijski sto jer vrlo često u svom domu imamo goste i volimo kada nam dolazi porodica i prijatelji. Sve druge detalje sam pažljivo birala i međusobno usklađivala jer volim klasiku koja je vanvremenska. Svemu tome dodajem dekorativne predmete koji su uglavnom moj ručni rad ili je u pitanju restauracija starih predmeta pronađenih na tavanu, podrumu ili su kupljeni na buvljaku. 

Vaša preporuka i savjet za sve naše čitaoce?

Dom zaista treba da bude mjesto u svakom smislu te riječi. Svi se uvijek trudimo da svoj dom opremimo namještajem i lijepim dekorativnim predmetima. Ali jedan dom je više od toga. Dom je mjesto gdje ćete uvijek poželjeti da se vratite, da pronađete svoj mir, mjesto gdje ćete se osjećati sigurno, prijatno i voljeno. Svako treba da doprinese takvoj atmosferi u domu. Atmosfera ljubavi, mira i sigurnosti je najljepši ukras jednog doma. 

Komentariši