You are currently viewing Jelena Đorđević: Provlačenje svjetlosti kroz enterijer

Jelena Đorđević: Provlačenje svjetlosti kroz enterijer

Projekat je primarno zadovoljio funkcionalnost, posjeduje kvalitetnu estetiku i ispunio je sve želje i očekivanja klijenata.

 Jelena Đorđević, diplomirani inžinjer arhitekture

Jelena Đorđević rođena je u Mostaru 23.06.1990 godine. Zbog posla kojim su se bavili njeni roditelji često je selila, te je djetinjstvo provela u Kazanju i Jekaterinburgu (Rusija). Osnovnu školu završila je u Nikšiću (Crna Gora), a Gimnaziju završava u Banjoj Luci. Nakon toga upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci gdje stiče zvanje diplomiranog inženjera arhitekture. Danas živi i radi na relaciji Banja Luka – Novi Sad.

Česta selidba, mijenjanje okruženja, putovanja, omogućila su joj jedinstvenu perspektivu i iskustvo koje je oblikovalo način na koji posmatra arhitekturu. Svaka regija i kultura imaju svoje jedinstvene arhitektonske elemente i karakteristike, a kroz njena raznolika iskustva, razvila je sposobnost razmišljanja izvan uobičajenih okvira. I dalje se trudi istraživati nove ideje i perspektive, a svakim novim projektom uči vrijedne lekcije i stiče iskustva koja obogaćuju njenu karijeru. Kroz razgovor sa Jelenom, inžinjerom arhitekture smo prošli detaljnije kroz projekat na kojem je radila. U nastavku pročitajte o kakvom je projektu riječ, te sa njom imaginarno prođite kroz jedan divno opremljen stan. 

Koncept prikazanog enterijera bazira se na modernom stilu, neutralnim bojama i teksturama sa dodatkom zlatnih elemenata. Sama ideja bila je da se kroz enterijer provlači što više izvora svjetlosti, kako glavnog-funkcionalnog tako i dosta ambijentalnog u vidu LED traka, lampi, pa i svjetlo koje proizvodi kamin u dnevnom boravku. 

Hodnik čini prostor sa skladišnim elementima koji u određenim segmentima zaklanjaju vidljive instalacije i cijevi. U hodniku kao i u dnevnoj zoni, elegancija prostora postiže se lajsnama i zidnom tehnikom. 

Kuhinja kao i sav namještaj po mjeri projektovan je da bude u kvalitetnom medijapanu sa kombinacijom furnira koji ambijentu daje toplinu. Stakleni element koji se javlja na samom ulazu u dnevnu zonu zamišljen je tako da bude transparentan i reflektujući uz pomoć ogledala, kao i to da bude u potpunosti osvijetljen i kombinovan sa dvije vrste stakla – običnim i rebrastim. Kuhinja je velikih dimenzija te je pored klasičnih kuhinjskih elemenata predviđeno dosta skladišnog prostora. Ona završava pultom sa niskim barskim stolicama, koji služi kao zamjena trpezarijskom stolu. 

Dnevni boravak, koji je nastavak otvorenog koncepta dnevne zone, čine trosjed i dvije fotelje. Luster i klub stolići su okruglih oblika sa zlatnim metalnim konstrukcijama. Zid na kojem se nalazi tv i staklene police je projektovan tako da je rigipsom odvojen od glavnog zida na kojem se nalazi zidna tehnika, te je istaknut LED trakama. Za kraj, paravani u mat satenu i prozračne bijele zavjese, visoko zelenilo i podna lampa daju dodatni šarm.

Manja spavaća soba je maksimalno iskorištena plakarima, i u njoj je projektovan make-up stolić ispod prozora gdje je prirodno svjetlo veoma korisno. Boje i materijali su preneseni iz dnevne zone, a krevet je u svijetlo-bež pliš materijalu. Dugački zid na suprotnoj strani kreveta je „obučen“ u prekrasnu nježnu bež tapetu sa zlatnim nitima.

Veća spavaća soba je osmišljena u malo drugačijim tonovima, ali također u visokokvalitetnim materijalima. Ona posjeduje ormar po mjeri, a u njegovom nastavku se nalazi radni sto. Krevet je u svijetlo sivom tonu u pliš materijalu. Akcenat ovog prostora je tapeta iza uzglavlja kreveta, mural sa prekrasnim nježnim bojama lišća.

U ovom slučaju projekat je primarno zadovoljio funkcionalnost, posjeduje kvalitetnu estetiku i ispunio je sve želje i očekivanja klijenata, što je glavni i osnovni cilj arhitekata prilikom projektovanja. 

Komentariši