You are currently viewing Danijela Židov: Kako dekorisati dom?

Danijela Židov: Kako dekorisati dom?

Stigla nam je jesen, sigurno jedno od najinspirativnijih godišnjih doba kad je u pitanju uređenje doma

Piše: Danijela Židov

Danijela Židov ima 45 godina. Po zanimanju je socijalni radnik Udata je i majka dvoje djece.

Stigla nam je jesen, sigurno jedno od najinspirativnijih godišnjih doba kad je u pitanju uređenje doma. Priroda mijenja boju i okruženi smo cijelim spektrom boja, svim nijansama žute, narančaste, crvene, zelene, smeđe boje. Gdje god da se okrenemo, sve je ukrašeno bundevama, kukuruzom, suncokretima, lišćem, sve prsti od jesenskih boja, a najviše su se uvukle u naše domove u obliku jesenskih dekoracija za dom. Jastuci, vaze, šalice, slike, dodaci za kuhinju, dodaci za kupatila, sve je poprimilo jesenska obilježja.

Dolazak jeseni se pokazao kao najbolji pokazatelj koliko su zapravo detalji odnosno dekoracije bitne za uređenje doma.

Kako bi dočarala koliko su dekoracije zapravo bitne i koliko mogu promijeniti sveukupni dojam uređenja, povući ću paralelu sa odijevanjem. Dekoracije za dom  su ništa drugo nego cipele, torba, nakit, remen kod odjevne kombinacije. Jednako kao što dobar odabir detalja može “podići” odjevnu kombinaciju, tako i dobar odabir dekoracija može “podići” uređenje interijera. Naravno, i obrnuto, ako su detalji ili dekoracije loše odabrani mogu pokvariti cjelokupni dojam.

S obzirom da sam i  sama velika obožavateljica dekoracija, evo nekoliko mojih savjeta kojih se ja držim prilikom odabira dekoracija.

Kao prvo, smatram da prilikom odabira  dekoracija treba poštivati stil u kojem je uređen interijer i boje koje prevladavaju interijerom. Osobno ne volim da su dekoracije u istoj boji kao veliki komadi namještaja, nego da imaju detalje u bojama namještaja. Npr. s obzirom da imam tamno zelenu kutnu garnituru, kod odabira dekoracija za stolić uvijek biram dekoracije koje sadrže tamnozelenu boju ili boje koje se slažu sa tamno zelenom.

Dobar odabir boja kad su u pitanju dekoracije, može i popraviti sveukupni dojam uređenja interijera, čak i ako nam se boje pojedinih komada namještaja ne slažu. Dobar primjer je moj dnevni boravak, gdje se kutna garnitura i stolić uopće ne uklapaju jedan s drugim. Kutna je tamno zelena sa drvenim detaljima i crnim nogama, dok je stolić sivi i nikako se nisu uklopili skupa. Situaciju su spasile slike na zidu, luster koji su u nijansama sive, zelene, crne i boje drveta koje su napravile dojam jedna cjeline.

Jednaki savjet bi dala i za kupatila, ako poput mene, imate tri različite boje pločica. Trik je u tome da na svaki zid stavite dekoracije u bojama ostala dva zida i tako vizualno dobivate jednu cjelinu.

Spomenula sam i stil uređenja. Osobno volim miješati stilove uređenja, ali nekako uvijek pazim da se radi o dva-tri slična stila. Tako i kad su dekoracije u pitanju. Ako vazu sa cvijećem stavljam u rustikalni kutak, onda nekako pazim da ta vaza bude što sličnija rustikalnom stilu. Ako u rustikalni kutak stavljam neku modernu vazu, onda u nju stavim poljsko cvijeće. I to je taj trik kod miješanja stilova. Kad se već unosi element koji se ne uklapa u postojeći stil, potrebno je samo s njim staviti detalj koji se uklapa.

Kad je pitanju kupovina dekoracija, tu se držim jednog pravila, a to je da li se ta dekoracija uopće uklapa u moj dom.

Prije nego što je kupim, točno si u glavi vizualiziram gdje mi se taj komad uklapa i da li se uopće uklapa u moj interijer. Ako joj ne mogu naći mjesto u mom domu, odustajem od kupnje. Tu bi opet povukla paralelu sa odjećom. Što mi vrijedi taj prekrasni par cipela, ako mi se ne slažu sa sveukupnim stylingom. tako da kupujem samo dekoracije za koje, kad ih vidim, točno već znam da će se savršeno uklopiti u moj dom.

Evo za kraj, još jedan moj savjet, odnosno moj trik kako dekorirati dom. Osobno nikad ne bi stavila dekor zavjese, jastuke i tepih u istoj boji. Eventualno jedan jastučić ili detalj na jastučiću u boji dekora. A što se tiče tepiha, jednom sam dobila savjet da je zid i sve na zidu zasebna cjelina od poda i naravno da trebaju biti usklađeni , ali ne i u istoj boji. I to je to, uživajte u jeseni, u dekoriranju doma i ne zaboravite dekoriranje je ništa drugo nego obična igra bojama, materijalima, stilovima. Opustite se i pustite mašti na volju.

Komentariši