You are currently viewing Belmira Dzudzević: Za luksuzan izgled doma nije potreban i luksuzan budžet

Belmira Dzudzević: Za luksuzan izgled doma nije potreban i luksuzan budžet

Uz jednostavne trikove i malo uloženog novca možete ulepšati i preurediti svoj dom.

Možete li nam reći nesto više o sebi?

Ja sam Belmira Dzudzević. Rođena u Skoplje. Imam 35 godina. Fakultet sam završila u Skoplje. Diplomiran pravnik i Magistar finansija i finansovog prava. Po struci sam Advokat. Sa suprugom, ćerkicom i sinom živimo u Pforzheim-u u Nemačku. Zaljubljenik sam u lepo uredjenim i dekoriranim enterijerima. Na instagramu me možete naći na profil home_o'clock.

Kada se rodila ljubav prema uredjenju doma?

Sećam se da sam bila prva godina na studijama, kada sam se slučajno našla da radim u promotivni tim na sajamu nameštaja u Skoplje, a par meseci kasnije i na sajamu gradjevinarstva. Stručnjaci, arhitekti, inženjeri su delili svoje znanje na predavanjama i panel diskusijama i radionicama o trendovima u dizajnu enterijera, upotrebi određenih materijala i tehnikama uređenja prostora. Tu sam se prvi put profesionalno upoznala sa dizajnom i opremanje enterijera kao i sa segmentima građevinske industrije od istraživanja i projektovanja, preko građevinskog materijala, opreme, izgradnje objekata. Tada sam ozbiljno počela da razmišljam da li da promenim fakultet ili upišem paralelno i Arhitektonski fakultet. Ali to je tada ostalo samo želja. Pravi izazov je bio kada smo se selili, a u novi stan smo trebali da uklopimo nameštaj od prethodnog stana, bilo je zanimljivo i baš sam uživala u tome. Kao majka petogodišnjakinje i dvogodišnjaka  nisam radila i vreme sam naravno provodila samo sa decom, ali pre skoro dve godine rešila sam da nešto uradim za sebe, baš tada sasvim sliučajno sam videla da je u  toku upis  u “iDeco školu”  za kurs enterijera i dekoracije, “Uredite svoj dom”, pod mentorstvom dizajnerke i dekoraterke, Mare iz @marinaenterijernica i Lucije iz @twigapatternbazaar. Upisala sam se i završila kurs, gde sam dosta toga naučila, od ispiracije, stilova, boja, moodbord, planiranje, merenje, crtanje prostora, do podova, zidova, rasvete, nameštaja i dekoracije. Posle završetka kursa, imala sam jaku želju da počnem da radim nešto u tom pravcu. Imala sam sreće, da su u veliki centar za nameštaj kod nas,  Möbelzentrum Pforzheim, tada tražili dekoratera za Božićnu dekoraciju. Prijavila sam se i odmah sam dobila posao, gde sam ostala i radim i dalje tamo. A želja mi je da upišem školu za projektovanja kuhinja i kupatila.

Čime ste se vodili prilikom uređenja doma?

Ja sam veliki perfekcionista i organizovana i smatram da ključ upešnog uređenja enterijera leži u ravnoteži između estetike i funkcionalnosti. Po tome sam se i vodila prilikom uređenja. Jako sam pedantna i volim da je uvek sve na svom mestu, da je sve organizovano, čisto, uredno, komforno, ali u isto vreme i funkcionalno, da prostor diše i nije natrpan nepotrebnim stvarima.

Na Vašem profilu vidimo da veliku važnost dajete dekoraciji i detaljima da li je bilo teško i gdje ste ih pronašli?

Male stvari zaista umeju da naprave razliku, kako u životu, tako i u enterijeru. Da, urediti dom ne znači samo  postaviti nameštaj, već i ukrasiti ga dekoracijama koje će učiniti da Vaš dom izgleda toplije, da oslikava Vas i Vaše lične vrednosti. Pažljivo biram dekoraciju i detalje, da bi postigla balans između estetike i praktičnosti koja mi je jako bitna. Ne volim natrpano i ne kupujem impulsivno, u smislu ovo je sad u trendu, pa da ga imam, ili na sniženju je, kupiću iako mi ne treba, pa ću da ga čuvam, iskoristit ću ga “možda”, jer znam da to “možda”, neće doći, to ne volim NIKAKO, i ne čuvam i ne kupujem stvari koje znam da ću koristiti možda 1 godišnje ili ni toliko. Kupujem samo ono sto prija mom oku ili ono sto sam zamislila u glavi, nekada mi je teško da pronađem baš nešto što želim, ali ne žurim i čekam dok negde ne ugledam da to bude baš to, ili još lepše od zamišljenog. Kupujem i u Möbelzentrum gde i radim, kao i u raznim prodavincama koje imaju home decor, poput Ikea, Depot, Jysk, Action, Tedi, a dosta toga nađem i online. Ljubitelj sam dekorativnih vaza u raznim oblicima, ogledala, kao i lepih čaša, šolja, posudđa i dekoracija za sto, jer za mene ukusan obrok uvek ukljucuje i lepo postavljen sto.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Za luksuzan izgled doma nije potreban i luksuzan budžet. Uz jednostavne trikove i malo uloženog novca možete ulepšati i preurediti svoj dom. Saksijske biljke i razno cveće su uvek dobro došli u prostoru, doprineće osećaj harmonije i pozitivne atmosfere. Dodavanjem dekorativnih jastuka na sofu će nameštaju dati elegantnu notu, ali i učiniće prostor prijatnijim i ušuškanijim mestom. Vaze, ogledala, slike, lampe, svećnjaci, deke, zavese, tepisi, tapete i razni sitni detalji, neće zauzeti mnogo prostora, a Vaš će dom osvežiti i učiniti toplijim. Sa malo mašte uz pomoć dekoracije možete da napravite vidnu razliku i dom iz snova.

Komentariši