You are currently viewing Andrijana Jovanović: Od stare kućice napravili smo toplo gnijezdo

Andrijana Jovanović: Od stare kućice napravili smo toplo gnijezdo

Home tim je imao priliku otkriti divnu damu Andrijanu Jovanović, koja za sebe kaže da je oduvijek gajila ljubav prema uređenju enterijera i eksterijera. Svoj dom je preuredila prema vlastitim željalama. Uživa u kvalitetnoj muzici i klasičnoj književnosti, a naročito u poeziji. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih savjeta koje nam otkriva Andrijana Jovanović.

Ko je zaista Andrijana Jovanović, opišite nam sebe kao individualca? 

Andrijana je zapravo jedna djevojčica u duši, koja je odrasla u ženu koja zna šta želi i koja je svjesna svojih  kvaliteta.  Ono u čemu uživam jeste kvalitetna muzika i klasična književnost, naročito poezija. Također, veliku ljubav gajim ka psihologiji i slikarstvu. Jednom rječju-umjetnička duša. Od malena sam posebnu ljubav gajila ka uređenju enterijera i eksterijera. Volim da eksperimentišem sa stilovima i da otkrivam nove. Uživam u svakom procesu koji je vezan za renoviranje kuće ili preuređenje, pa me tako vrlo često muž zatiče kako mjerim nešto po kući, premještam namještaj, pravim razmještaj i sl..  Obzirom na to da ne volim jednolikost i monotoniju, vrlo često mijenjam dekoraciju u domu. Imam osjećaj da svaki put dom oživi i dobije novo ruho.  Rođena sam u Nišu, gdje sam odrasla i živjela do svoje 18 godine. Nakon toga sam se zbog studija, preselila u Leskovac, gdje sam i ostala i stvorila mali slatki dom.

Koje materijale primjenjujete za uređenje enterijera? 

S obzirom na to da jako volim prirodu, trudim se da se u domu što više nađu prirodni materijali. Ono u čemu najviše uživam jesu materijali poput drveta, koji daju prostoriji prijatan ugođaj i toplinu. Jednostavno, enterijer drugačije djeluje kada se u njemu nalazi obilje prirodnih materijala koji mu bukvalno daju dušu. Tako npr. naša sofa i fotelje kombinacija su drveta i štofa, zatim tu se može naći i raznorazna dekoracija od bambusa, trske ili hrasta. Kada smo pravili kuhinju, zamisao mi je bila da to mora biti izrađeno u zemljanim tonovima i da što više detalja i djelova budu od drveta. Preferiram i materijale od lana i pamuka, koji se vrlo često mogu naći u mom domu sa floralnom dekoracijom, u nježnim nijansama, poput jastučnica i prekrivača. 


Postoji li neki određeni stil koji preferirate pri uređenju enterijera? 

Da budem iskrena, dopadaju mi se razni stilovi u uređenju enterijera. Pored rustičnog, gajim simpatije i prema modernom stilu uređenja, ali onaj stil u kome najviše pronalazim sebe jeste romatičan, poznatiji kao shabby chic. Ovaj stil predstavlja kombinaciju rustičnog i baroknog stila, koji toliko volim, a opet na neki način kod nas jeste neka opuštena, blaga varijanta ovog stila koja odaje nežnost i toplinu.  Ono što mi je jako bitno jeste rasvjeta u domu. Bitno mi je da ona bude difuzna i toplijih tonova. Prigušeno osvjetljenje daje potpuno drugačiji doživljaj prostorije i zato se trudim da uvijek imam raznorazne lampice, led svijeće i sijalice “pri ruci”, jer ne volim jako i hladno osvjetljenje u prostoriji.  

Također, jako mi se dopada boho stil (sa primjesama country life stila) koji je potpuno suprotan shabby chic-u. Ovaj stil je neka novina kod mene, koja je skoro ušetala u naš dom, ali se dosta pronalazim u njemu, tako da ne sumnjam da to neće ostati samo na sitnoj dekoraciji, kroz koju se provlači trenutno. Pokušavam sve to da uklopim na neki svoj način. To su ipak dva različita stila i malo je nezgodno kombinovati ih, ali smatram da je sve do mašte i do dobre vizuelizacije. 

Opišite nam proces uređenja Vašeg doma? 

Uređenje našeg doma je proces koji i dalje traje. Naime, naš dom je starija kuća u koju smo se uselili suprug i ja prije par godina. Shvatili smo da želimo da imamo svoj mir i odlučili se na korak koji smo znali da će od nas iziskivati velika odricanja, troškove i ulaganja. Prva investicija nam je bila kupatilo, koje smo morali nadograditi, jer je prethodno bilo kompletno, ali fizički odvojeno od kuće. Za taj proces me vežu najtoplija sjećanja, jer sam u trenutku izgradnje bila trudna, dok su se izgradnjom bavili suprug i moj otac. Kasnije smo, postepeno ulagali u stolariju, pod, kuhinju, namještaj i tako od jedne stare kućice načinili jedno toplo gnijezdo. Svaki od procesa je dobro osmišljen i proračunat. Gledali smo da bukvalno svaki centimetar kuće bude dobro iskorišten, jer na raspolaganju imamo jako mali prostor, te nemamo mnogo mjesta za eksperimentisanje. Ima tu još dosta da se radi, ali mi uživamo u svakom procesu i ne žurimo. 


Koje boje najviše preferirate? 

Dom je mjesto u kome provodim veći dio svog vremena, zato veliku pažnju posvećujem svakom detalju. Ono čemu težim jesu nježni tonovi, koji unose toplinu i mir u enterijer. 

S obzirom na to da nam nažalost manje prirodnog svjetla dopire u prostorije, najviše nam odgovaraju svjetlije boje koje čine da prostor izgleda prozračnije i prostranije. Kada se radi o kombinaciji boja, gledam da se to svede na uglavnom dvije do tri boje, koje će se međusobno preplitati, što kroz detalje, što kroz namještaj. Bijela i krem boja su osnova od koje uvijek polazim i sa kojima kombinujem, a vrlo često to budu i neki nježno roze tonovi, kao što se može vidjeti na slikama.  Birala sam da nam namještaj u dnevnoj sobi bude u neutralnoj boji, koja će se lahko uklopiti uz bilo koju boju zidova i koja neće biti zahtjevna za kombinovanje. Kada mi dosadi izgled sobe, samo promijenim jastučnice, stavim novu vazu, cvijeće i eto novog doživljaja prostorije. To ne bih mogla kada bih imala specifičnu boju namještaja, pa bih onda morala prema njoj da se upravljam.  Sa vrlo malo detalja možete postići wow efekat u enterijeru, zato su oni jako bitni i ja ih vrlo pažljivo biram, jer ne želim da pretjeram. A granica je tanka. 

Ko Vam je najveća inspiracija?

Najveća inspiracija je moja mašta. Maštam o domu u kome će svaki detalj i svaki kutak odisati nekom svojom pričom, ali i nježnošću i šarmom.. Kada govorim o domovima koji me inspirišu, to su uglavnom domovi djevojaka iz Poljske. Primjetila sam da veliki broj tih profila gaji ljubav prema onom stilu enterijera koji i ja preferiram. Tako da mogu reći  kada mi zafali inspiracija za neki kutak, bacim pogled na njihove sličice i inspiracija se vrati. Naravno  tu je i nezaobilazni Pinterest, na kome provodim sve više vremena. 

Da li nam možete dati neki savjet/poruku za naše čitaoce?

Pratite svoj stil. Nemojte se povinovati novitetima i trenutnoj modi, jer kao što znate, moda je prolazna, a stil je vječan.  Pri uređenju obratite pažnju na to da stvarate kutak u kome ćete se osjećati prijatno i kome ćete se uvijek rado vraćati. Jer dom nije mjesto, to je osećaj. 

 

Komentariši