You are currently viewing Alisa Osmanagić: Proljetni trendovi u enterijeru koji će vas oduševiti

Alisa Osmanagić: Proljetni trendovi u enterijeru koji će vas oduševiti

Dolazak ovog godišnjeg doba poslužilo nam je kao povod da pitamo Alisa design koji su to proljetni trendovi koje bi nam preporučili u 2024. godini i koji je njihov projekat po njihovom mišljenju idealan primjer proljetnog enterijera.

Piše: Alisa Osmanagić, arhitektica, ”Alisa Studio Design” Crna Gora

Proljeće je već počelo i uprkos tome što nas i dalje iznenađuju hladni dani, uveliko se radujemo suncu, cvjetanju cvijeća i zelenilu. Dolazak ovog godišnjeg doba poslužilo nam je kao povod da pitamo Alisa design koji su to proljetni trendovi koje bi nam preporučili u 2024. godini i koji je njihov projekat po njihovom mišljenju idealan primjer proljetnog enterijera.

Manje je više!

Iz Alisa designa kao jednu od ključnih odrednica svog stila navode – modernu eleganciju. Proljeće je doba u kome se priroda obnavlja, pa nam sve sunčaniji i topliji dani mogu biti podstrek da sredimo i obnovimo svoj dom. Prvi važan korak jeste čišćenje prostora i uklanjanje svih suvišnih stvari. Prečistite ormane, police, fioke, i ostavite samo one stvari koje su zaista neophodne i bez kojih ne možete zamisliti svoj dom. Vidjećete kako će jednostavna dekoracija biti estetski efektnija s jedne strane, a s druge, omogućiće Vam da preoblikujete izgled svoga prostora – tako da mu udahnete novi život. Nemojte se plašiti uklanjanja stvari. Neka Vam čišćenje bude prvi korak u prepoznavanju onoga šta Vam je zaista potrebno, šta želite, kako biste mogli da obnovite i uljepšate svoj enterijer. Ubrzo ćete prepoznati kako je zaista istinito da se kroz ljubav koju ulažemo u kreiranje svoga doma odslikava i ljubav prema sebi. Relaksacija u prijatnom i udobnom ambijentu neodvojivo je od uživanja u ljepoti jednostavnosti.

Osvježenje prostora

Ovo je pravi trenutak u godini da osvježite izgled svoga ambijenta i tako što ćete ga okrečiti. Preporučujemo nježne, svijetle, pastelne i prirodne tonove, koji otvaraju prostor. Bijela boja je uvijek savršena za kombinovanje, kao podloga ili detalj. S njom možete ukrstiti nježne svijetloplave i svijetlozelene nijanse. One se savršeno uklapaju s bojom meda i drveta. Time su se u Alisa designu vodili prilikom osmišljavanja enterijera Villa Boho, koji vide kao ambijent koji se savršeno uklapa u proljećno i ljetnje godišnje doba. Boje koje dominiraju u ovom enterijeru su bijela, svijetloplava i boja drveta. Pogled s terase je očaravajuća morska površina, ali će Vam se, i dok ste u sobama u okviru Villa Boho, činiti da ste i dalje u morskom krajoliku – osvježavajućem, prijatnom i estetski jedinstvenom.

Ljepota prirode

S obzirom na to da se u nama, kao i u prirodi, budi životna energija s toplijim vremenom, s više sunca i s bujanjem biljaka, savršena ideja za prirodni ambijent predstavlja jedan od trendova koji nikada neće izaći iz mode – korišćenje prirodnih materijala. U ugostiteljskom objektu Villa Boho važni su elementi od drveta. Da li je to izrezbarena drvena pregrada ili neizbrušen dio stabla koji služi kao noćni stočić – sasvim je svejedno. Činiće Vam se da niste napustili prirodu s ulaskom u ovako funkcionalan, estetski usklađen i jedinstven prostor.

S namještajem od drveta izuzetno prefinjeno se uklapa i onaj od stakla. Odličan primjer za sklad različitih geometrijskih oblika predstavlja sto koji se nalazi na jednostavnom postolju u sferičnom obliku. Nenametljivost, a veoma velika upečatljivost – to je najbolji način da se opiše ovaj stakleni sto, koji oduševljava svojom nepretencioznom ljepotom. Boho detalji su nezaobilazni u morskom ambijentu. Lampe i ukrasi od pruća, koji se uklapaju s namještajem i detaljima od drveta, doprinose prozračnoj i lepršavoj atmosferi, koja je savršena za sveukupni odmor i duše i tijela.

Iako ne živite pored mora, možete pomoću ovih elemenata i u gradu stvoriti prostor koji će vas nadahnjivati i podsjećati na omiljene prirodne predjele. Samo se ne treba plašiti promjena i ulaganja u vlastiti dom. Iskoristite snagu koju Vam daje toplina sunca da se upustite u projekat preuređenja svoga životnog prostora. Ne morate početi od velikog koraka – možete stvarati utočište o kakvome ste sanjali polako, korak po korak. Možete početi i od kupovine biljaka u saksiji – one su savršeni detalji. Podsticaće Vas da se o njima brinete, ali i da uživate u njihovom izgledu.

Mnogo svjetla!

Nemoguće je zamisliti proljećni enterijer bez sunčeve svjetlosti. Ukoliko imate sobe s mnogo prozora kroz koje prolaze sunčani zraci, uživajte u njima! S druge strane, ako nemate dovoljno prozora ili ako oni nisu okrenuti ka sunčanoj strani u toku dana, možete se opredijeliti za neke druge načine da u svoj ambijent unesete što više svjetlosti. Jedan od načina je krečenje zidova bijelom bojom ili nekom svijetlom nijansom. Tu su takođe i lampe u svim mogućim oblicima i dezenima koje odašilju svjetlost u toplim tonovima sunčeve svjetlosti. One su toliko raznolike da se slobodno možete prepustiti svojim kreativnim impulsima prilikom njihovog odabira. U romantičnom i morskom ambijentu Villa Boho, koji je uz to pun svjetlosti, pažljivo je odabrana i lamperije koja oivičava kuhinjski prostor. Iznad noćnih stočića nalaze se lampe koje i te kako podsjećaju na sunce.  Nadamo se da smo Vam dali kreativni podsticaj i ohrabrenje da iskoristite snagu koju u svima nama budi dolazak proljeća, tako da se upustite u stvaranje svoga jedinstvenog prostora koji će biti pun svježine, udobnosti i ljepote.

Komentariši