You are currently viewing Aleksandra Tosman: Svaki projekat je potpuno nova priča, koja donosi nove izazove

Aleksandra Tosman: Svaki projekat je potpuno nova priča, koja donosi nove izazove

Specifični zahtjevi ali i različiti budžeti su ono što ovaj posao čini dinamičnim i uzbudljivim.

Aleksandra Tosman, diplomirani inženjer arhitekture

Arhitektura je jedinstvena umjetnost koja oblikuje naše svakodnevne živote na načine koje često nismo ni svjesni. Ona ide iznad i dalje od estetske privlačnosti, igrajući ključnu ulogu u stvaranju okoline u kojoj provodimo veći dio našeg vremena. U nastavku je intervju sa Aleksandrom Tosman

Recite nam nešto o sebi?

Zovem se Aleksandra Tosman, diplomirani sam inžinjer arhitekture. Bavim se uređenjem enterijera  i trenutno živim i radim u Beogradu. Kroz praksu dužu od 15 godina, imala sam priliku da radim na velikom broju objekata, različitih sadržaja, i sarađujem sa mnogo klijenata.

Kako ste postali dio enterijera i otkud ljubav prema ovom poslu?

Završila sam Arhitektonski fakultet u Beogradu, a tokom studiranja, dizajn enterijera nije bio moj prvi izbor. Uvek me je zanimala veza između arhitekture i sociologije, i način na koji arhitektura utiče na život i kreira svakodnevicu ljudi. Tokom studiranja želela sam da se bavim konceptom u arhitekturi i da radim na projektima koji unapređuju život specifičnih grupa i zajednica. Međutim, moj prvi posao je bi posao dizajnera enterijera, a vremenom sam kroz rad i projektovanje otkrila koliko ovaj posao ima sličnosti i veze sa onim što su bile moje želje i ideje tokom studiranja.

Možete li nam predstaviti Vaš studio i to što radite?

Zapravo, ja sam trenutno studio Tosman. Uzivam u radu na malim projektima, ali onima u  kojima mogu da iskažem svoj stil i stav o uređenju prostora. Smatram da dizajn enterijera nije samo estetika, već pre svega, funkcionalan prostor, koji svojom organizacijom zadovljava sve potrebe korisnika. Jedan od najvecih izazova mog posla je videti kako moj rad utiče na korisnike.

 Otkud dolaze ideje i šta je motivacija za stvaranje projekata?

Glavna motivacija je zadovoljstvo ljudi sa kojima radim i za koje kreiram prostor. Krajnji proizvod, prostor u kome se korisnici osećaju dobro, zadovoljno i ispunjeno je ono što me motiviše. Uvek nastojim da pažljivo sagledam i razumem zahteve klijenata, kako bih na najbolji način odgovorila njihovim potrebama. Rad sa ljudima mi pruža veliko zadovoljstvo i inspiraciju, a raznolikost osoba sa kojima sarđujem doprinosi da svaki moj projekat bude jedinstven. Važno mi jei  da prostor koji kreiram odražava individualnost korisnika.

Koji su trenutni trendovi u svijetu enterijera?

Vremenom, kroz rad na projektima shvatila sam da i u enterijeru postoje modni trendovi, aktuelni kroz sezone. Smatram da je važno da dizajneri prate trendove, inovacije i tehnologije, ali ne i da ih se slepo pridržavaju, već da ih prilagodjavaju svom senzibilitetu. Pracenje trendova može biti korsino, kako biste ostali informisani o aktuelnim preferencama i inovacijama. Ja pratim rad nekih dizajnera enterijera koji imaju vrlo autentične stilove, i koji u svojim projektima spajaju naizgled nespojivo.

Da li volite neki stil posebno, ili radite prema željama klijenata?

Volim svedenu, funkcionalnu organizaciju prostora, ali takodje smatram da je vrlo važno da građevinski i zanatski radovi budu stručno i solidno izvedeni, od trajnih, kvalitetnih materijala. Cenim arhitekturu koja ne propada, nego dobro stari. Trudim se da enterijeri na kojima radim imaju ove karakteristike, a onda to uklopim sa željama i stremljenima klijenata. Smatram da je važno uskladiti moju viziju sa njihovim potrebama kako bi svaki prostor bio autentičan, ali odraz njihove ličnosti i stila.

Po čemu ste prepoznatljivi, da li uvijek unosite svoj lični pečat u dizajn?

Pored dizajna enterijera bavim se i ilustracijom, a pre svega ilustracijom dečijih knjiga. Mislim da se u mojim projektima oseti ljubav ka dečijoj ilustraciji. Volim da u minimalisticke, svedene enterijere, jasnih linija, unesem razigrane detalje u jarkim bojama. Tokom kretivnog procesa projektvanja, volim da istražujem kroz 3D model. Verovatno i ovo ima veze sa mojom strašću ka crtežu i ilustraciji.

Izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Svaki projekat je potpuno nova priča, koja donosi nove izazove. Specifični zahtevi ali i različiti budžeti su ono što ovaj posao čini dinamičnim i uzbidljivim. Uživam u rešavanju problema i pronalaženju optimalnih, kretivnih rešenja i pronalaženju novih načina u prevazilaženju prepreka koje složeni proces kreiranja prostora sa sobom nosi.

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Planiram da proširim moje iskustvo radom na projektima i sadržajima koje do sada nisam istražila. Smatram da će mi ovo kao profesionalcu proširiti veštine, ali i doprineti raznolikosti mog portfolia.

Poruka čitateljima.

Prostor u kome provodimo vreme u mnogome utiče na naš život i potrebno je da bude kreiran i prilagođen svakome od nas. Saradnja sa arhitektom i dizajnerom enterijera koji suštinski razume naše potrebe i zahteve, može da unapredi kvalitet života i značajno doprineti načinu na koji doživljavamo i koristimo prostor.

Komentariši