5 trendova za uređenje vašeg vrta – učinite ga magičnim!

5 trendova za uređenje vašeg vrta – učinite ga magičnim!

Navedeni vrtlarski trendovi će vas inspirirati i olakšati uređenje.

Iako se sporo vraćamo u „normalni“ svijet, mnogi su već počeli da se vraćaju u kancelarije, vratile su se školske aktivnosti i ponovo imamo druženja preko vikenda. Ovo će sigurno potaknuti neke od nas da razmislimo o našim vrtovima koji su rasli u zadnje dvije godine. Pitali smo stručnjake za uređenje dvorišta o konceptima koje očekuju da će biti popularni u 2022. godini i kako da ih održavamo ako imamo puno obaveza. Bez obzira da li želite zeleniji eko vrt ili da samo bolje iskoristite prostor koji imate, ovi trendovi će vam biti interesantni.

Kako u potpunosti iskoristiti prostor

Bez obzira gdje živite, stručnjaci smatraju da će većina težiti da u potpunosti iskoristi prostor u svojim baštama i vrtovima. Obzirom da se većina nas vraća na poslove, nadolazeći trendovi sigurno će biti manji, pametni vrtovi koji će se moći samostalno održavati.

„Vlasnici žele iskoristiti dvorište, zbog toga su saksije i vertikalni vrtovi vrlo popularni.“, smatra Angelo Randaci, direktor online kompanije za vrtlarstvo Tilly. Koristeći kutije, saksije ili odignuti vrtlarski krevet odličan je način da posadite biljke bez da mijenjate izgled vrta. Mnoge kutije i vrtlarski kreveti su pokretni i možete sami birati vrstu zemlje.“

Ove kreacije, o kojima se ne trebate puno brinuti, idealne su za one koji vole društvene atmosfere u vrtu.

Kuhinjske bašte

Mnogi od nas počeli su provoditi slobodno vrijeme kreirajući bogate bašte sadeći povrće. Počeli smo istraživati i sve više imamo želju da se odmaknemo od kuće i uživamo u bogatstvu povrća, biljaka i drugih kuhinjskih bašta. Ovaj trend će biti vrlo popularan u nadolazećoj godini. Naučnici smatraju da će se ljudi početi okretati ljekovitim biljkama, jer ih je lako održavati, ne zahtjevaju puno prostora i često se mogu iskoristiti u kuhinji. Mogu se napraviti i u minijaturnim izdanjima blizu kuhinjskog prozora ili na balkonu.

Randaci vjeruje da će vlasnici početi tražiti organsko sjeme za baštu ljekovitog bilja, i da će biti zainteresirani za druge tematike kuhinjskih bašta, poput pizza bašta i čajnih bašta. Smatra da će biti uzbudljivo istraživati nove vrste, ali će i djeci biti interesantno pa to možete iskoristiti kao porodičnu aktivnost. S obzirom da su ljekovite biljke poput bosiljka, nane i majčine dušice otporne, bit će odličan izbor za vašu novu baštu.

Eko-prijateljski vrtovi

Period pandemije potakao nas je da razmišljamo o bogatstvu čistog zraka, zdravlju i okolišu. Eksperti očekuju da će se posebno obratiti na stvari koje zagađuju u okolini u kojoj živimo i samim tim na invazivne vrste. Invazivne vrste definišu se „autohtonim vrstama koje nisu prirodne za jednu regiju i kvare ravnotežu jednog ekosistema, pored toga što uništavaju insekte i općenitu floru, zemlju i vodene puteve. Iako ne možemo u potpunosti promijeniti našu okolinu, možemo promijeniti svoje zelene površine. Isto vrijedi i za uštedu vode.

Suše, velike vrućine i nedostatak vode negativno utječu na biljni svijet. U procesu je stvaranje ekosistema koji neće zahtijevati puno brige, u koji je uključeno pametno korištenje vode, sistem za pametno navodnjavanje, uklanjanje pesticida i korištenja đubriva. Dizajneri usavršavaju pragmatični vrt koji izgleda šik, sofisticiran, prirodan i udoban. Iako postoji mnoštvo sistema za upotrebu vode, najbolje je koristiti neinvazivne i netoksične proizvode. Osim što pomaže kod rasta prirodne i zdrave flore, nove formule sigurne su i za djecu i ljubimce. Proizvodi koje koristite trebali bi biti bez hemikalija, sigurni za pčele i napravljeni od prirodnih sastojaka.

Siguran prostor za ljubimce

U toku pandemije mnogi su ostajali kući s ljubimcima, a neki su ih i nabavili. To će biti još jedan od razloga nadolazećih promjena. Vlasnici će raditi na unapređenju okoline koja će biti sigurna za njihove ljubimce. S obzirom da psi mogu uzrokovati mrtva mjesta na travnjaku, postoji sintetički travnjak gdje svog ljubimca možete naučiti da vrši nuždu. Tako ćete očuvati svoj prirodni travnjak, a umjetnu travu ćete trebati oprati s vremena na vrijeme.

Daljnja ulaganja u vanjske prostore za zabavu

Iako smo sretni što opet možemo primati goste u tople domove za vrijeme oštrih zima, bašte i terase će nam i dalje biti prioritet u koji želimo ulagati. Vanjske kuhinje će i dalje biti privlačne, pa će se raditi na njihovom proširenju. Očekuje se i da će mnogi htjeti da vanjski prostor pretvore u idilični bar.

 

 

Leave a Reply