4 ključna trenda u dizajnu enterijera u 2022

4 ključna trenda u dizajnu enterijera u 2022

Mikro i makro trendovi proizašli iz događaja koji su obilježili prethodnu godinu

Dvije su vrste trendova u dizajnu enterijera u 2022. godini. Prvi je novonastali koji će biti sveprisutan tokom cijele sezone. Ova vrsta trenda će zasigurno biti popularna narednih nekoliko godina. Druga vrsta trendova su mikrotrendovi. Ovi trendovi nastali su pod uticajem svega što se događalo tokom 2021. godine ili, bolje rečeno, pandemije. Pandemija je ostavila trag u svim sferama čovjekovog djelovanja, a nije zaobišla ni dizajn interijera.

 

Neutralne boje

Postoje dva faktora pri odabiru boje. Trend sve do 2021. bio je ‘prirodnost’. Pandemija je uticala na to da su predmeti jarkih boja počeli da nas iritiraju s obzirom na to da smo većinu vremena počeli provoditi kod kuće. Danas se od domova očekuje da potiču opušteno raspoloženje te smiruju. Iz ovog razloga, mnogo ljudi bira upravo neutralne boje. Ovdje prije svega mislimo na nijanse crne, bijele, ali i nijanse sive boje, kao i neupadljive boje. Bež boja preovladava kako u hladnijim tako i toplijim tonovima. Također, sve nijanse plave boje će biti u trendu pa izaberite iz palete onu koja vam se najviše sviđa.

Obli oblici

Mekoća i nježniji oblici koji podsećaju na žensku figuru su na vrhuncu popularnosti: ovo se odnosi na arhitektonska rješenja te izbor namještaja i dekoracije. Obratite pažnju na stolove, lampe, fotelje- svi predmeti sa ćoškovima- sada su zaobljeni.

Minimalizam
Minimalizam je jedan od najnovijih trendova, a također je proizašao iz pandemije. Mnogi su tokom pandemije odlučili riješitit se stvari koje im nisu bile potrebne, a to se nije odnosilo samo na ormar, nego i na namještaj.

Kućni vrt
Ovaj trend u dizajnu enterijera u 2022 također je posljedica pandemije. No pored pandemije postoji još jedan razlog zašto je kućni vrt postao ovako raširen trend, a to je fokus na ekologiju te želja da budemo okruženi prirodom. Također, mnogo se opuštenije osjećamo ukoliko smo okruženi biljkama. Njihovu važnost shvatili smo početkom pandemije kada nismo mogli uživati u šetnjama zelenim poljima na svježem zraku. No, pri kreiranju svog kućnog vrta, obratite pažnju na to gdje ćete postaviti biljke te pažljivo izaberite svog kućnog ‘prijatelja’.

Leave a Reply